Kerstham om zelf te maken

Kerstham om zelf te maken
In Zweden, Australië, Engeland en de Verenigde Staten staat ie bij menig liefhebber op de kerstdis.

Ingrediënten

1 stuks Speenvarken Ham

1 eetlepel Honing


Stockyard Smokey Mustard

1 eetlepel bruine suiker

400 gram Krielaardappeltjes

1 stuks Aubergine

1 stuks Courgette

2 stuks Rode ui

1 bakje Cherry tomaat

 

Voor het pekelbad:

5 dl warm water

1 liter koud water

5 dl appelsap

8 eetlepels zeezout

1 eetlepel zwarte peperkorrels

1 eetlepel kruidnagels

5 laurier blaadjes

Bereiding

De Christmas ham of Yule ham is een feestelijk onderdeel van de kerstmaaltijd. Volgens de deskundigen ooit een Germaanse traditie om de god Freyr te eren. Nu een heerlijke lekkernij die je helemaal zelf kunt maken met een speenvarkenham van Beef&Steak. Chef Sylvia Fransen maakte er een mooi recept voor:

Recept voor 4 personen:



1: Verhit 5 dl water en los hierin het zeezout op. Voeg de peperkorrels, kruidnagels en laurierblaadjes toe en laat het geheel afkoelen. Voeg nu de appelsap en de andere liter water toe.

2: Ontdooi de ham en dep hem droog. Laat hem tenminste 12 tot 24 uur in het afgekoelde pekelbad pekelen. (gebruik een bak waar de ham in past en zorg dat de ham helemaal onder staat.)

3: Haal de ham na het pekelen uit het pekelbad. Spoel hem met koud water af en dep hem goed droog. Snijd met een scherp mes ruitjes in de vetrand, smeer daarna de ham flink in met olijfolie, honing, bruine suiker en de Smokey Honey marinade.

4: Verwarm de oven voor op 170 graden. Plaats de gepekelde en gemarineerde ham in een ondiepe braadslee en plaats hem tenminste 2 - 2,5 uur in de oven. Rooster de ham onafgedekt zodat de ham mooi kleur krijgt. Wanneer de ham gaar is laat hem minimaal 30 tot 45 minuten rusten in de met aluminiumfolie afgedekte braadslee.

5: Snijd de aubergine, courgette, en rode uit. Pak nu de spiezen en rijg de groenten aan de spies.

6: Rooster de spiezen op de grill of in een pan.

7: Was de krielaardappeltjes en maak ze droog. Wrijf de kriel in met zout, peper en olijfolie. Rooster de kriel op 200 graden 15 minuten. Halverwege de kriel omschudden.

8: Serveer de ham samen met de groentespiezen en de kriel.