Oerhammetjes met rode wijn jus

Oerhammetjes met rode wijn jus
Heerlijke oerhammetjes met aardappelpuree en rode wijn jus

Ingrediënten

• 4 oerhammetjes
• 6 teentjes knoflook, gepeld en in de lengte gesneden
• Een paar takjes verse rozemarijn (gedroogd kan ook)
• 2 wortelen
• 1 prei
• 1 rode ui
• 150ml rode wijn
• Een scheutje Worcester saus
• 300ml runderbouillon
• 3 eetlepels tomatenpuree
• 1 theelepel suiker (of naar smaak)
• Zout en peper naar smaak

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160°C. Gebruik een grote braadpan of braadslede om de oerhammetjes in te garen.

Pak de oerhammetjes en maak er diepe kleine sneetjes over het hele oerhammetje met een scherp mes. Steek een plakje knoflook en/of een klein takje rozemarijn in ieder gat. Gebruik ongeveer de helft van alle knoflook en rozemarijn hiervoor.

Hak de wortels in stukjes van 2 cm. Snij de boven- en onderkant van de prei weg en snij deze in de lengte door tweeën. Snij er vervolgens 1 cm dikke plakken van. Pel de rode ui en snij deze in 8 stukjes. Mix vervolgens alles met de rode wijn, de Worcester saus en de runderbouillon.

Stooi de groenten gelijkmatig over de bodem van de pan of braadslede. Mix de overige rozemarijn en knoflook hier doorheen. Plaats de oerhammetjes hier bovenop en giet het bouillon mengsel hier overheen. Zorg ervoor dat de bouillon tot ongeveer een derde tot de helft van de oerhammetjes komt. Als dit niet zo is vul je dit aan met water. Kruid vervolgens een beetje met zout en peper.

Zet dit in de oven voor anderhalf uur. Draai de oerhammetjes op de helft een keer.

Haal de oerhammetjes uit de braadpan of -slede en leg ze op een bord. Wikkel het in aluminiumfolie en leg er vervolgens een theedoek overheen. Laat het daarna rusten voor een minuut of 10. Deze tijd kun je gebruiken om aardappelpuree te maken om erbij te serveren.  

Vervolgens maak je de jus. Haal de groenten uit de braadpan of -slede met een schuimspaan en hou het warm. Lepel het vet uit het vocht in de braadpan en giet het vetvrije mengsel in een pan met de tomatenpuree en suiker. Roer rustig totdat het op soep lijkt. Breng vervolgens op smaak.

Serveertip: doe de aardappelpuree op het midden van het bord en smeer het gelijkmatig uit met de achterkant van een lepel. Maak een kuiltje het midden van de aardappelpuree en schep hier de groenten in. Plaats hier bovenop de oerhammetjes en giet daar de jus overheen. Serveer en geniet!