Speenvarken van het spit

Speenvarken van het spit
Heerlijk speenvarken van het spit!

Ingrediënten

  • Speenvarken 

  • 10 teentjes knoflook, geplet  

  • 15 gram grofzout 

  • 15 gram gemalen peper 

  • 225 gram grof gesneden ui 

  • 225 gram grof gesneden wortel 

  • 225 gram grof gesneden appel 

  • 10 teentjes grof gesneden knoflook 

  • 15 gram grof gesneden peterselie 

Bereiding

Smeer het varken in met snippers knoflook, zorg dat het er goed in gemasseerd is. Dit zorgt voor meer smaak. Als het er goed in gemasseerd is doe je de overgebleven stukken knoflook in de buikholte van het varken.  

Doe naar eigen inzicht grofzout op de huid en masseer dit ook in. Het zout is cruciaal om de huid uit te drogen en een perfecte crackling te creëren. Voeg naar eigen inzicht zout en peper toe in de buikholte. 

Doe ook naar eigen inzicht peper op de huid. 

Vul de buikholte met grof gesneden uien, wortelen, appels, knoflook en peterselie. Als de buikholte is gevuld maak je deze dicht met slagerstouw. Zorg ervoor dat de buik goed dicht zit.  

Masseer vervolgens de soja saus in de huid. Dit zorgt voor een goud-bruin kleurtje.  

Een speenvarken van 8 kilo heeft ongeveer 5 uur aan het spit nodig. 

Zorg ervoor dat de meeste kolen onder de poten en de schouders liggen, omdat dit de dikste delen zijn. De minste kolen liggen onder het midden van het varken.  

Smeer af en toe olijfolie op het varken met een basting kwast om de crackling te verbeteren. 

Het speenvarken is klaar als deze een kerntemperatuur heeft van 70°C of hoger. Gebruik om dit te meten een kerntemperatuurmeter.  

Belangrijk is om het varken naar de plaats waar je het wilt serveren brengt voordat je het spit verwijderd. Het kan zijn dat het varken uit elkaar valt als je dit andersom doet. Zet het roteren uit en gebruik theedoeken of ovenhandschoenen om het spit eraf te halen. Je hebt twee personen nodig om het varken te verplaatsen. 

Als het varken op de goede plaats ligt kun je het spit verwijderen. Snijd vervolgens het varken aan en serveren maar!