•  
  Vandaag besteld, morgen in huis.
 •  
  Bel (0172) 577 147.
 •  
  Gratis verzenden in Nederland v.a. € 60,-
 •  
  Chat live met ons.

Brisket

Brisket

Brisket, een Amerikaanse uitdaging op de bbq

Van de brisket heb je inmiddels wel gehoord. Het stuk is gesneden van de runderborst en dat staat nou niet bekend als het meest malse stuk van de koe. Wat maakt de brisket dan zo speciaal? Door een bijzondere techniek van bereiding en heel veel oefenen kun je de brisket onder de knie krijgen en genieten van een heerlijk en mals stukje vlees.

De techniek is bijzonder omdat je een brisket absoluut niet mag grillen. De brisket wordt low&slow bereid op een barbecue of een smoker. Deze techniek kun je een beetje vergelijken met het stoven van vlees; door garing op lage temperatuur wordt het collageen omgezet in gelatine en verandert een taai stuk vlees in een botermalse lekkernij. In Amerika is de brisket een traditie, vooral in Texas. Overal kun je een broodje brisket kopen of een bbq-mix met daarop spareribs, pulled pork en brisket. Niet dat alle briskets daar even lekker smaken, het hangt er maar net vanaf hoe goed en ervaren de ‘brisket master’ is. Een beroemd restaurant in Austin, Texas is Franklin barbecue en staat bekend om zijn geweldige brisket.

De brisket zelf bestaat uit twee verschillende delen; de point en de flat. De flat is de spier die onderop ligt en een wat vierkante vorm heeft. De point ligt er als een driehoek bovenop. Je kunt brisket kopen als ‘ Whole Packer’ of als ‘Brisket Point’. Een Whole Packer is nogal groot, denk aan een kilo of 7, terwijl de point al verkrijgbaar is vanaf zo’n 2,5 kilo. Een brisket moet afkomstig zijn van een vleesrund met voldoende marmering, kies nooit zomaar een puntborst van een dikbilkoe bijvoorbeeld.

De bereiding van een brisket

Om een brisket te bereiden moet je de tijd nemen. Het kost ongeveer 2,5 uur per kilo aan tijd voordat je brisket klaar is. De temperatuur van bereiding is niet hoger dan 110 graden celsius, terwijl de kerntemperatuur 90 graden moet zijn als het stuk klaar is. Dat duurt best lang. Het risico van bereiding van de brisket is dat deze wat droog is. Om dat te voorkomen kun je de techniek van de Texas Crutch gebruiken. Je pakt gedurende de garing de brisket in aluminiumfolie en laat deze een aantal uur in de folie garen. Een andere truc is het injecteren van de brisket met runderbouillon, daarvoor gebruik je een meat injector. Als je brisket klaar is laat je deze even nagaren in de folie zodat de sappen zich weer kunnen verdelen door het vlees.

De brisket wordt vooraf getrimd om de vetranden te verwijderen en de vorm wat gelijkmatiger te krijgen. Vervolgens, en dat is heel belangrijk, gebruik je een geschikte dry rub om de brisket mee in te smeren. Je kiest je methode en als je haast hebt kies je de ‘hot and fast’ methode. Je neemt dan een brisket point omdat deze wat vergevingsgezinder is bij bereiding dan de whole packer. Werk op een temperatuur van 140 graden celsius en pak de brisket goed in de folie. Pas aan het eind gaar je het onbedekte vlees voor een mooie donkere ‘bark’.

Het aansnijden van de brisket

Je snijdt de brisket altijd in dunne, rechte plakken. Vervolgens heb je alle keus om dit te combineren met een broodje, rijst of welk recept dan ook. Pas dan gebruik je een saus die de smaak van de brisket recht doet.

Van hoog naar laag sorteren

2 artikel(en)

Zoekt u iets heel speciaals?

Wij helpen u graag.

Rating: 9.1, gebaseerd op 11645 beoordelingen.