Het bereiden van vlees

 

Kijk voor meer dan 300 heerlijke recepten op onze RECEPTENPAGINA

 

Kies een methode:

 

barbecue

BBQ: VUUR, VLAM EN OERSMAKEN
Als je het hebt over genieten van vlees, dan heb je het al snel over de barbecue. En dan niet over het soort waarbij je sateetjes verbrandt boven een veel te heet vuur, maar over barbecueën als kooktechniek. Gebruik je barbecue als grill, oven of smoker en je maakt alles zelf wat je tot nu kant-en-klaar kocht. Een hamburger of een steak is een peuleschil, qua bereiding, en voor een braadstuk zoals een picanha draai jij je hand niet om. We helpen je graag een stukje op weg om een echte barbecueër te worden.

BBQ: VUUR, VLAM EN OERSMAKEN
Als je het hebt over genieten van vlees, dan heb je het al snel over de barbecue.in de pan

BEREIDING VAN VLEES IN DE PAN
Als je praat over bereiding in de pan heb je het over een koekenpan, grillpan of een braadpan. Vlees kun je prima in een pan bereiden, zeker als het wat kleiner van formaat is. Is het stuk wat groter dan verdient de oven of barbecue de voorkeur. Producten die geschikt zijn om in de pan te bereiden zijn bijvoorbeeld biefstuk, entrecôte, ribeye, flank steak, karbonade en kipfilet.

BEREIDING VAN VLEES IN DE PAN
Als je praat over bereiding in de pan heb je het over een koekenpan, grillpan of een braadpan.oven

BEREIDING VAN VLEES IN DE OVEN
Het bereiden van vlees in de oven is perfect voor de wat grotere stukken. Alles wat je in de oven bereidt kun je trouwens ook op een barbecue bereiden, kijk daarvoor op de BBQ-pagina. De oven kun je perfect instellen op temperatuur en daarmee heb je controle over de juiste garing van het vlees. Als vuistregel kun je een temperatuur van zo'n 170 graden Celsius aanhouden voor braadstukken. In de oven gebruik je meestal een braadslee en daarmee heb je de kans om ook groenten of aardappeltjes mee te garen, die zo hun smaken afgeven aan het vlees. Voor vlees dat rondom een korstje nodig heeft gebruik je het rooster en de braadslee plaats je eronder om het druipvet op te vangen. Het druipvet kun je weer gebruiken om een heerlijk sausje te maken.

BEREIDING VAN VLEES IN DE OVEN
Het bereiden van vlees in de oven is perfect voor de wat grotere stukken.grillen

WAT IS GRILLEN PRECIES?
Grillen is één van de barbecuetechnieken. Grillen doe je op een hogere temperatuur, zeg 190 tot 200 graden, en is geschikt voor kleinere stukken vlees zoals hamburgers, worsten, steaks en saté. Grillen is wat we in Nederland tot voor kort 'barbecueën' noemden. Nog steeds is grillen de populairste vorm van barbecueën, omdat de techniek bekend is bij de meesten. Het grillen van een hamburger duurt ongeveer 12 minuten, een speklap is met 8 minuten klaar en een satestokje duurt een minuut of tien.

WAT IS GRILLEN PRECIES?
Grillen is één van de barbecuetechnieken.stoven

Stoven
Sudderen zoals oma dat vroeger kon. Stoven of sudderen is een techniek waarbij het collageen in vlees wordt omgezet in gelatine en daardoor wordt het zacht en mals. Je kunt dus vlees gebruiken dat veel collageen bevat zoals sucade, riblap of runderborst. Niet alleen rundvlees kun je stoven, ook varkensvlees zoals wangen zijn perfect voor een stoofpotje. Denk ook eens aan lamsvlees en wild om te stoven.

Stoven
Sudderen zoals oma dat vroeger kon. Stoven of sudderen is een techniek waarbij het collageen in vlees wordt omgezet in gelatine en daardoor wordt het zacht en mals.


 

Of een soort:

rund

Rundvlees

varken

Varkensvlees

kip

Kip

Lamsvlees

Lamsvlees

 

We leggen je vast wat basistechnieken uit:

 

1. Rood vlees zoals een steak kun je grillen. In een pan gaat dat op hoog vuur, de barbecue op zo'n 190 graden celsius.  Een steak van 1,5 cm dik duurt een minuut of 8. De kerntemperatuur van rood vlees moet ongeveer 55 graden celsius zijn.

 

2. Groot vlees, zoals braadstukken, kun je niet grillen maar worden gegaard op een wat lagere temperatuur. Een côte de boeuf of een standing rib roast gaar je in de oven of barbecue, op een temperatuur van 160 a 170 graden celsius. Als het rood gegeten wordt is de kerntemperatuur 55 graden celsius.

 

3. Doorgegaard vlees zoals pulled pork, spareribs en brisket worden op de 'low&slow' methode bereid. Dat betekent een lage garingstemperatuur van bijvoorbeeld 120 graden celcius en een hoge kerntemperatuur, zoals 90 graden voor spareribs.

 

4. Stoven en sudderen zijn twee termen voor dezelfde techniek. Het vlees gaart heel langzaam, ondergedompeld in een vloeistof. Een stoofpot is daar een mooi voorbeeld van en deze kun je bereiden met een Dutch Oven, maar een braadpan mag natuurlijk ook.

 

5. Gevogelte, wild en vis kennen meerdere optimale kerntemperaturen, kijk daarvoor op de tabel voor bereidingstemperaturen.

 

Meten is weten

We raden aan om goede meetapparatuur aan te schaffen om de kerntemperatuur te kunnen meten. Je zou een HERQS smart thermometer aan kunnen schaffen die de temperatuur meet met behulp van probes, die met een draad aan het device zijn verbonden. Je kunt zes probes tegelijk gebruiken. Als je de app voor mobiel downloadt kun je alles via bluetooth blijven volgen.

 

Als je die basistechnieken kent en je weet de gewenste kerntemperatuur kun je eigenlijk alles maken. Je hebt alleen nog een recept nodig.

Ga dan naar onze RECEPTENPAGINA