Spareribs volgens de 3-2-1 methode

Spareribs volgens de 3-2-1 methode

Spareribs volgens de 3-2-1 methode

Als je spareribs maakt doe je dat bij voorkeur met ongegaard vlees. Laat de voorgekookte spareribs maar liggen. Doe het volgens de low&slow methode`en de meest bekende variant is de 3-2-1 methode en die duurt zes uur. Deze methode leent zich prima voor de extra bevleesde spareribs.

De getallen staan voor de uren dat een onderdeel van de bereiding duurt. 3 is dus drie uur, en dat is de garing van de spareribs, onbedekt. De temperatuur van je barbecue is dan constant 110 graden.

De twee staat voor twee uur garing, maar dan ingepakt in aluminiumfolie. Daarmee voorkom je uitdroging en zorg je voor de gewenste malsheid van het vlees.

Één staat voor het laatste uur garing, weer onbedekt, deze keer om een knapperige korst (bark), een mooie kleur en een mooie glans van de saus te krijgen.

Om te beginnen haal je van iedere streng het vlies af. Dat doe je door met de achterkant van een vork een beginnetje te maken onder het vlies, waarna je met je vinger het vlies lostrekt. Zodra er voldoende ruimte is vier vingers onder het vlies steken en het naar beide kanten lostrekken.

Nu ga je de ribs rubben. Je hebt een heleboel keuze in rubs, bijvoorbeeld de Beef&Steak Dust 2 Dust rub. Deze gerubte spareribs mogen op de smoker of bbq, maar dan wel indirect. Het vlees mag niet boven het vuur liggen. De temperatuur hou je weer constant op 110 graden Celsius. Je kunt ook rookhout gebruiken voor extra rooksmaak. We bevelen aan om appel chunks te gebruiken. Dit is de stap waarbij de ribs drie uur lang onbedekt mogen garen.

Nu haal je de ribs van de smoker en je pakt ze in in aluminiumfolie. Sommigen gebruiken een beetje appelsap over de spareribs. Appelsap werkt een beetje als vermalser, het voegt wat appelsmaak toe en zorgt voor wat extra vocht in deze stap van de bereiding. Je kunt de appelsap opwarmen om het vlees niet teveel te laten schrikken van koelkastkoude appelsap. Pak de spareribs nu in en gebruik extra dikke aluminiumfolie. De ribben mogen nu lekker stomen in hun eigen vocht.

Na deze twee uur pak je de spareribs weer uit (pas op het is erg heet) en gebruik opnieuw wat rub. Vervolgend smeer je de ribs in met een saus (basting). Je hebt diverse sauzen, zelf houden we van een saus die ook een mooie glans geeft zoals Smokey Sweet. Nog steeds op 110 graden celsius gaar je de ribs af en smeert waar nodig nog wat saus bij. De breektest vertelt je wanneer ze gaar zijn. Oefen met twee vingers een lichte draaiende druk uit op een botje aan het einde. Als de rib ‘breekt’ is deze gaar. Liefhebbers houden van spareribs met een beetje een bite, dus niet dat het vlees letterlijk van het bot valt. Dan zijn ze eigenlijk te gaar. De hebt nu de 3-2-1 methode voor spareribs onder de knie!