Vlees voor de winterbarbecue

Vlees voor de winterbarbecue

Vlees voor de winterbarbecue

Winterbarbecue, daar hebben we allemaal trek in. Maar welk vlees kies je dan? Stel: het zonnetje schijnt, er ligt een laagje sneeuw, het is misschien koud maar een dikke jas met sjaal houdt je warm; organiseer dan een winterbarbecue met je vrienden. Dan kies je wel iets speciaals om te bereiden. Niet de geijkte hamburgers en speklapjes, nee je neemt wat groters. Is dat eng? Nee, dat is het niet want we gaan het je uitleggen. Neem bijvoorbeeld een flank steak van zo'n 800 gram. Dan kun je die in zo'n 20 minuten bereiden en iedereen zal versteld staan van het resultaat. Je houdt de temperatuur van de barbecue op zo'n 170 graden Celsius en je gaart het vlees tot 55 graden kerntemperatuur. Die kerntemperatuur mag je aanhouden voor alle rundvlees die je rood kan eten. Als je dat eenmaal hebt gedaan durf je ook de grotere stukken wel aan: cote de boeuf, Tomahawk steak, longhaas of tri-tip.

Je ziet dat je dan niet kiest voor een of twee stukken vlees per persoon, nee je snijdt het vlees dun en deelt het rond. Veel leuker eigenlijk en je ontdekt nieuwe smaken. Zo kun je ook kiezen voor spareribs, maar dan wel spareribs die je zelf hebt bereid vanaf het 'rauwe' product. Dat kun je doen in 3,5 uur. Begin om 13:00 uur met je spareribs en laat je vrienden om 17:00 komen, dan liggen de verse spareribs dampend klaar. Hoe je dat doet? Haal eerst de spareribs in huis, bijvoorbeeld baby back spareribs. Dat is een Amerikaanse term voor heel gewone spareribs. Kies wel voor een heel goede kwaliteit. Je haalt om te beginnen het vlies aan de achterkant eraf en je wrijft de ribs in met een dry rub zoals de Dust-2-Dust rub van Beef&Steak. De barbecue stel je in op indirect garen zodat het vlees niet boven de vlam ligt. Dat kun je al doen door de kooltjes of briketten aan één kant te plaatsen. Keramische barbecues hebben een 'heat deflector' voor indirecte garing. De temperatuur onder de koepel hou je constant op 125 graden. Leg de spareribs op het rooster (of in een rekje) en gaar deze een uur. Vervolgens haal je ze eraf en pakt ze in met aluminiumfolie. Om de spareribs wat zoeter te maken kun je eerst bruine suiker opbrengen. Ingepakt gaar je deze ribs nog eens twee uur. Vervolgens haal je ze uit de folie en je smeert een lekkere saus op de ribs, zoals de Smoky BBQ saus. Deze leg je weer op het rooster en je gaart nog eens 30 tot 45 minuten, terwijl je tussendoor wat saus blijft smeren. De saus karameliseert en maakt je spareribs lekker 'sticky'. Direct te snijden en op te dienen als ze klaar zijn, rusten of nagaren hoeft niet.

Natuurlijk kun je talloze mooie stukken gebruiken voor de winterbarbecue. Wat denk je van iberico secreto (aanrader), of een hele kip? Het is echt niet moeilijk als je de temperatuur van de barbecue maar onder controle houdt.

Hoeveel heb je dan nodig per persoon? Denk aan 250 gram voor volwassenen en 200 gram voor kinderen vanaf 12 jaar. Maar, als het erg lekker is kan het geen kwaad om wat extra achter de hand te hebben. Dus, handschoenen aan en winterbarbecuën maar!