•  
  Kies zelf je leverdag
 •  
  Bel (0172) 577 147.
 •  
  Gratis verzenden in Nederland v.a. € 60,-
 •  
  Chat live met ons.

Zin in een braadstuk?

Roast is de Engelse naam voor een braadstuk. Iets is een braadstuk als het een pond (500 gram) of meer weegt en aan het stuk wordt bereid. Je hebt dus best veel braadstukken. De vorm is eerder rond dan plat en het stuk moet voldoende dik zijn. Een flank steak is zo dun dat je die als steak kunt grillen, die rekenen we niet onder de roasts (ook niet de flank steaks van meer dan een pond).

Een braadstuk kan rundvlees zijn, maar ook varkensvlees of wild. Soms moet je het stuk opbinden met slagerstouw om er een roast van te maken, zoals de bekende rollade. Een picanha is een roast, een cote de boeuf is een roast en een rack of pork ook.

In Engeland kennen ze de traditie van de 'Sunday Roast'. In vroeger tijden werd een braadstuk van rund of varken (rijk of arm) gekocht om vanaf zaterdagavond te bereiden. De rijken hingen de roast aan een spit voor de open haard waar deze langzaam gaarde. De armen mochten soms van de bakker het varkensbraadstuk op zaterdag einde dag in de nog hete broodovens leggen waar het vlees langzaam gaarde. Het resultaat was altijd botermals door de langzame garing op wat lagere temperatuur. Tegen lunchtijd was je klaar en daarom wordt de Sunday Roast als lunch gegeten en niet als diner.

Ook bij ons wordt de roast steeds populairder. Veel op de barbecue maar in de oven kan nutuurlijk ook. Picanha is een van de bestsellers omdat deze zich gemakkelijk laat bereiden en ontzettend smaakvol is. Côte de boeuf is ook een braadstuk en laat zich op dezelfde manier bereiden. Op de barbecue en in de oven gaar je dan op een temperatuur van 150 a 160 graden, het mag gewoon direct boven de kolen.

Een aanrader is de Porchetta. Deze Italiaanse rollade wordt gevuld met een eenvoudig maar smakelijk kruidenmengsel en opgebonden met slagerstouw. Bij voorkeur heeft de Porchetta ook de zwoerd die je knapperig moet zien te krijgen tijdens de bereiding.

Rating: 9.3, gebaseerd op 13921 beoordelingen.