•  
  Choose your own delivery date
 •  
  Call (0172) 577 147.
 •  
  Free shipping (Netherlands) from € 60,-
 •  
  Chat live with us.

Stoofpot met rundvlees of varkensvlees

Stoofpotjes, iedereen is er dol op. Oma maakte het vroeger met een braadpan op een petroleumstelletje die de hele dag zachtjes stond te sudderen. Het mooie van een stoofpot is dat je niet het duurste vlees nodig hebt maar juist kunt kiezen voor stukken die veel collageen bevatten. En dat is meteen het geheim van een stoofpot; door het sudderen verandert het collageen in gelatine en wordt taai vlees mals. De heerlijkste snitten kun je gebruiken om stoofpotjes mee te maken zoals runderwangen of varkenswangen. De wangen zitten boordevol smaak en worden botermals door de bereiding op lage temperatuur. Riblappen en sukadelappen zijn natuurlijk de meest bekende maar probeer ook eens Chuck of onderrib.

Deze stukken vlees zijn aanzienlijk goedkoper en je kunt dan ook voordelig kiezen voor premium rassen zoals Wagyu rundvlees of Iberico varkensvlees. Over Ibericowangetjes in een stoofpot raak je niet snel uitgepraat. De chuck van Grain-fed rundvlees is niet te evenaren als het gaat om malsheid, echt heerlijk.

Je kunt de meest uiteenlopende recepten bedenken voor een stoofpot, het hoeft niet altijd de klassieker Oma's stoofpotje te zijn. Je kunt allerlei groenten toevoegen, aardappelen en bonen, je kunt bier of wijn als smaakmaker gebruiken en je kunt stoof zelf serveren met pasta.

De emaille pan is natuurlijk geschikt om een stoofpot in te bereiden. Onze tip: zet de pan in de oven in plaats van op het gasfornuis, dan kun je de temperatuur instellen. Die temperatuur kun je instellen op 90 graden, dan kookt het vocht niet en krijg je de juiste garing van het vlees. Collageen wordt omgezet bij een temparatuur tussen de 60 en 70 graden en bij 88 graden kerntemperatuur is het vlees klaar. Dat hoef je niet na te meten, dat kun je zelf proeven! Liefhebbers kiezen vaak voor de Dutch Oven om een stoofpotje in te bereiden, een gietijzeren braadpan die je boven houtvuur of op houtskool kunt gebruiken.

Probeer bijvoorbeeld een stoofpot met Ibericowangen in rode wijn.

Rating: 9.2, gebaseerd op 13921 beoordelingen.