Bagel met hot-smoked zalm en frisse crème fraîche topping

Bagel met hot-smoked zalm en frisse crème fraîche topping
Heerlijke bagel met zalm en een frisse crème fraîche topping. Lekker als lunch.

Ingrediënten

4 bagels
1 Zalmfilet met vel van ongeveer 1000-1500 gram
Rookhout naar keuze
120 gr lichte bruine basterd suiker
60 ml maple syrup, plus 30 ml extra
30 ml Dijon mosterd
60 gr grof zeezout
30 ml balsamico azijn
10 gr rub naar eigen smaak

Creme fraiche topping:
200 ml crème fraîche
2 el gehakte verse dille
1 tl citroenschil, fijn geraspt
Zeezout & peper

Om de bagels verder mee te beleggen:
50 gr kappertjes
1 avocado, in plakjes gesneden
1/2 komkommer, in plakjes
1 bosui, fijn gesneden
veldsla

Hou rekening met enige uren om te marineren

Bereiding

Haal de zalm uit de verpakking en dep hem droog, verwijder eventueel de graatjes.
Maak een marinade van de bruine suiker, maple syrup, zeezout, balsamico azijn & de rub. Meng dit goed met elkaar, laat het 30 minuten staan.
Neem een grote bakplaat of slee waar de hele zalmzijde in past. Smeer 1/4 deel van de marinade op de bodem en leg de zalmzijde erop met het vel naar beneden. Wrijf het resterende deel van de marinade over de zalm. Zet de zalm 4 uur in de koeling en marineer deze totdat er geen suiker en zoutkorrels meer te zien zijn in de marinade.
Haal de zalm uit de koeling en spoel hem goed schoon. Leg de zalmzijde nog een uurtje terug in de koelkast zodat de vleeskant wat indroogt. Bereid ondertussen de bbq voor om te roken op 100 °C, indirect.
Wanneer de bbq op temperatuur is, leg de zalmzijde met de velkant naar beneden op de bbq. Gaar de zalm tot een kerntemperatuur van 46-48 °C. Smeer tijdens het roken de zalm nog lekker in met een mengsel van maple syrup en mosterd, verhouding 1:1
Meng ondertussen de crème fraîche, dille en citroenschil in een kleine kom en breng op smaak met zout & peper. Zet afgedekt weg.
Verzamel en snijd ondertussen de ingrediënten om de bagels mee te beleggen. Bak ook de bagels af in de oven, of leg ze even bij de zalmzijde op de bbq. Heerlijk voor de smaak!
Laat de zalm vervolgens een half uur afkoelen, wanneer de kerntemperatuur is bereikt.
Snij de bagels doormidden en smeer beide kanten in met de crème fraîche
Snij de zalm in dunne plakken, zonder het vel. Leg de zalm op de bagel en garneer met de kappertjes, komkommer, avocado, bosui en veldsla
Eet smakelijk!