Entrecote met gorgonzola roomsaus

Entrecote met gorgonzola roomsaus
Entrecote met gorgonzola roomsaus

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen:

4 entrecotes van circa 300 gram per stuk

30 ml olijfolie

60 gram boter

4 tenen knoflook, geplet

4 takjes rozemarijn of tijm

Zeezout naar smaak toevoegen

Versgemalen zwarte peper naar smaak toevoegen

Ingrediënten voor de roomsaus:

500 ml slagroom

90 gram verkruimelde gorgonzola kaas

30 gram fijngehakte peterselie

Versgemalen zwarte peper naar smaak toevoegen

 

Bereiding

Bereidingswijze steaks:

  • Dep de steaks goed droog met keukenpapier
  • Naar smaak zout en peper toevoegen
  • Gebruik een koekenpan met een dikke bodem
  • Plaats de koekenpan op het fornuis op halfhoog vuur totdat de koekenpan bloedheet is
  • Voeg dan de olijfolie toe en draai een beetje met de pan zodat de bodem helemaal bedekt is met de olijfolie
  • Leg de steaks in de koekenpan gedurende zo’n 30 seconden
  • Daarna de steaks omdraaien. Gebruik een tang en geen vork.
  • Zorg ervoor dat alle steaks aan alle zijden dicht geschroeid zijn tot een kerntemperatuur van zo’n 52-55°
  • Als je de steak medium-rare wil dan ongeveer een minuut of 4-5 per kant bakken (is wel afhankelijk van de dikte van het vlees)
  • Als de steaks bijna gaar zijn voeg dan de boter en de knoflook toe
  • Gebruik de takjes rozemarijn of tijm om de steaks in te smeren met de gesmolten knoflookboter (geregeld herhalen)
  • Haal daarna de steaks uit de pan en leg ze op een houten snijplank en laat de steaks zeker 2 minuten rusten
  • Snij de steaks in plakken, snij goed op de draad.

 

         Bereidingswijze roomsaus:

  • Verwarm de slagroom op halfhoog vuur in een steelpannetje
  • Zodra de slagroom begint te koken de gorgonzola toevoegen en blijven roeren met een garde totdat de kaas helemaal is gesmolten
  • Laat de saus daarna ongeveer een minuut of 5 indikken, wel goed blijven roeren
  • Dan steelpannetje van het vuur halen en naar smaak peper en de gehakte peterselie toevoegen even goed roeren met een pollepel

Serveren:

  • Verwarm 4 borden
  • Beetje saus uitsmeren op het bord en leg de steaks er bovenop
  • Extra saus kan ernaast of op de steaks geschonken worden