Geroosterde Wildzwijnbout

Geroosterde Wildzwijnbout
Zeer mooi recept met een hele wildzwijnbout. Eentje voor op de Bucketlist. Hou rekening met 2 x 24 uur marineren.

Ingrediënten

Ingrediënten: (voor 8 tot 10 personen)

Wildzwijnbout van ca. 3,5 kilo

75 gram zeezout

75 gram vers grof  gemalen zwarte peper

 

Ingrediënten voor de marinade:

1 liter stevige rode wijn

2 laurierblaadjes

40 takjes verse tijm (omgespoeld)

20 zwarte peperkorrels

6 stuks kruidnagel

1 winterwortel geschild en in stukken van ongeveer 2,5 cm snijden

Middelgrote ui in 8 stukken gesneden

60 ml rode wijn azijn

 

Ingrediënten voor het roosteren:

20 stuks kruidnagel

45 ml olijf olie

 

Ingrediënten voor de saus:

Halve liter kalfs of kippen bouillon

45 gram rode bes gelei

Bereiding

Bereidingswijze:

  • Rub de poot met het zout en de peper
  • Leg de poot in een ondiepe schaal
  • Losjes afdekken en zet de schaal in de ijskast gedurende 24-36 uur
  • Neem een middel grote pan en voeg de wijn, ui, wortel en kruiden toe
  • Aan de kook laten komen en gedurende 3 minuten goed laten doorkoken
  • Vuur uitzetten en laten afkoelen totdat het op kamertemperatuur is
  • Zeef het geheel. De groenten gebruikt u verder niet meer
  • Klop de rode wijnazijn door het mengsel
  • Haal de schaal uit de ijskast en schrap het zout en peper van de bout af, maar niet alles
  • Giet de afgekoelde marinade over de poot en dek het wederom losjes af en zet het wederom 24-36 uur in de ijskast. Minimaal 4 keer alles draaien en roeren.
  • Verwarm de oven voor op 230º graden
  • Haal de poot uit de marinade en dep deze droog met keukenpapier
  • Snij 20 kleine, dunne sneeën in de poot en stop hier een kruidnagel in
  • Leg de poot in een ovenschaal, giet er ¼ van de marinade erover
  • Plaats deze in het midden van de oven en bak de poot totdat deze goudbruin is aan de buitenkant, als je erin snijd moet de kleur zacht roze zijn
  • Het bakken zal ongeveer zo’n 2 uur in beslag nemen
  • Controleer regelmatig of de marinade niet verdampt, dan weer ¼ van de marinade toevoegen en dit herhalen totdat de marinade op is
  • Haal de poot uit de oven en zet deze gedurende een minuut of 20 op een warme plek
  • Losjes afdekken zodat de smaken weer terug in het vlees gaan
  • Om de saus te maken schraap de bodem van de ovenschaal leeg in een steelpan
  • Voeg de bouillon toe en roer met een garde op middelhoog vuur aan de kook
  • Voor een vierde in laten koken en dan met de orde bes gelei mengen en blijven roeren totdat de het geheel glad is (tijdsduur 8 tot 10 minuten)
  • Voordat je de poot gaat snijden probeer zoveel mogelijk kruidnagels te verwijderen