Lams achterschenkels met noten en cranberries

Lams achterschenkels met noten en cranberries
Smaakvol recept met heerlijk Lamsvlees en zoete cranberries

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen:

 4 stuks lams achterschenkels

 

Ingrediënten voor de Marinade:

2 grote rode uien halveren en in dunne plakken snijden

600 gram Griekse yoghurt

60 gram geblancheerde amandelen

60 gram pistachenootjes

60 gram gedroogde cranberries

10 gram geraspte verse gember

10 gram geplette fijn geraspte knoflook

15 gram boter

90 gram olijfolie

Sap van een hele citroen

Zeezout naar smaak toevoegen

Ingrediënten voor de kruidenmix:

½ stokje kaneel

2 peulen zwarte kardemon

2 foelie blaadjes

10 gram komijn

15 gram gedroogde rozenblaadjes

5 gram kruidnagel

Blender of staafmixer

 

 

 

Bereiding

Bereiding kruidenmix:

  • Mix alle specerijen fijn in een blender of met een staafmixer
  • Overhevelen in een schaaltje, daarna afdekken en wegzetten.

Bereiding Lamsschenkels:

  • Verwarm 15 ml olijfolie in een koekenpan en verwarm dit op hoog vuur
  • Voeg vervolgens de uien toe en bak deze lekker bruin
  • Hou de pan schuin en laat het overtollige uienvocht uitdruppen op keukenpapier
  • Schep de uien eruit en laat ze afkoelen todat ze lauw zijn
  • Neem een grote diepe halfhoge schaal (alle schenkels moeten hierin kunnen passen)
  • Voeg hier dan de volgende ingredienten aan toe: 45 ml olijfolie, de afgekoelde uien, gember, knoflook, pistachenootjes, amandelen, cranberries, de Griekse yoghurt, een grote eetlepel van de kruidenmix en naar smaak zout toevoegen
  • Alles rustig even door elkaar roeren met een pollepel
  • Voeg hierna de schenkels toe en zorg ervoor dat deze goed in de marinade staan
  • Goed afdekken met plasticfolie en een nacht in de koelkast zetten
  • Verwarm de oven of BBQ voor op 160°
  • Neem een grote koekenpan en doe de boter erbij en op hoog vuur
  • Haal de schenkels uit de marinade en schroei het vlees alle zijden dicht op hoog vuur
  • Neem een grote ovenvaste schaal en leg de schenkels hierin en giet er de marinade overheen
  • De schaal losjes afdekken met aluminiumfolie en in het midden van de oven of BBQ zetten
  • 1½ uur laten garen en daarna aluminiumfolie verwijderen en nog een half uur in de oven laten garen
  • Bedruip met de overgebleven olijfolie regelmatig het vlees
  • Als het vlees goed is bereid moet het vlees eigenlijk van het bot afvallen
  • Lekker met rijst en verse groente
  • Het restant van de kruidenmix over het vlees sprenkelen