Ouderwets gevulde kalkoen

Ouderwets gevulde kalkoen
Zelf gevulde kalkoen maken is zo gedaan met dit heerlijke recept

Ingrediënten

Ingrediënten: (voor 4 tot 6 personen)

 

Kalkoen gewicht tussen de 5 en 6 kg (zonder ingewanden)

¼ liter kippen bouillon

30 gram (gedroogde) champignons

150 gram gehakte ui

150 gram verse gehakte selderij

150 gram gehakte groene peper

15 ml plantaardige olie, en extra om de kalkoen in te smeren

14 gram zeezout, en extra om de kalkoen te kruiden

180 gram gevlochten brood in blokjes gesneden

Ongeveer 50 gram ongezoete gedroogde kersen

75 gram gehakte Pecannoten

2 hele geklopte eieren

10 gram salie

10 gram gedroogde peterselie

2,5 gram vers gemalen zwarte peper, plus nog extra om de kalkoen te kruiden

Slagroomspuit om de holte van de kalkoen te vullen (optioneel)

Bereiding

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°
  2. Plaats de kalkoen rechtop in een hoge schaal ( het vulgedeelte boven)
  3. Verwarm de kippenbouillon in de magnetron of op een laag vuurtje
  4. Doe de gedroogde champignons in een glazen schaal
  5. Voeg de bouillon toe en dek deze af met plastic folie en laat het 35 minuten staan
  6. Neem een grote mengkom, voeg de uien, selderij, groene peper, zeezout en de olie toe en meng het geheel
  7. Leg de groentes op een bakplaat en rooster deze gedurende 35 minuten
  8. Na en minuut of 25 de broodstukjes toe en daarna terug in de oven zetten
  9. Giet de champignons af in een maat beker, je hebt later nog ongeveer 280 ml nodig
  10. Neem een schaal die in de magnetron past en voeg de groentes, brood, 280 ml kippenbouillon, kersen, pekan noten, eieren, salie, selderij en vers gemalen peper (naar smaak)
  11. Goed mengen met je handen, het brood moet weer tot kruimels worden geplet.
  12. Zet het in de magnetron en op hoogste stand 6 minuten
  13. Ondertussen de kalkoen invetten met olie.
  14. Voeg de vulling toe zo snel mogelijk om afkoeling te voorkomen
  15. Leg de kalkoen in een braadslede en in midden van de oven
  16. Naar smaak nog zout en peper toevoegen
  17. Gedurende 3 kwartier op 200° dan oven terug zetten naar 175° dan gedurende 60 minuten tot 75 minuten in de oven tot de kalkoen een kern temperatuur heeft van 75°