Rib Eye Roast met Chutney

Rib Eye Roast met Chutney
Geroosterde groenten en Hasselback aardappelen

Ingrediënten

Rib eye roast: 4-6 personen
1 st rib eye a 1,2 kg
zeezout
zwarte peper
Beef & Steak braaizout
75 gr Roomboter

Chutney:
3 st rode uien
100 gr cranberry’s gedroogd
2 st sinaasappel rasp + sap
2 dl appelsap
1 dl rode wijn azijn
10 st piment korrels
1 st kaneelstok
100 gr gelei suiker
3 st anijsster
zeezout
zwarte peper
2 tk tijm
25 gr roomboter

Geroosterde groenten:
4 st Rode bieten
200 gr Spruiten
3 st Pastinaak
100 gr gemengde Olijven
150 gr Rode druiven
3 tk rozemarijn
50 gr Appelkappertjes
Basilicum blaadjes om te garneren

Hasselback aardappelen:
1 kg vast kokende aardappelen
2 tk rozemarijn
4 tk tijm
175 gr roomboter, op kamertemperatuur
2 tn knoflook
zeezout
zwarte peper


Bereiding

Voor de Chutney:
1: Maak de uien schoon en snij in grove stukken
2: Rasp de sinaasappel en pers het sap eruit
3: Wel de cranberry’s op heet water voor 10 minuten en giet daarna af
4: Smelt de boter in de pan en bak de uien hierin goed bruin. Voeg nu de piment korrels, kaneelstok, anijsster en tijm toe en bak kort mee. Voeg nu ook de cranberry’s toe
5: Blus het af met de sinaasappelsap, appelsap, rode wijn azijn. Kook dit een paar minuutjes in
6: Voeg nu de sinaasappelrasp en gelei suiker toe. Laat het kort koken en ze het vuur dan laag zodat het wel rustig blijft pruttelen
7: Breng het op smaak met zeezout en zwarte peper
8: Wanneer de chutney dik genoeg is geworden doe je hem in een schone weckpot
9: De chutney wordt nog stijver wanneer hij koud is geworden!
10: Eet de chutney bij de rib-eye

Bereiding Rib-eye:
1: Ontdooi de rib-eye ongeveer 2 dagen van tevoren in de koelkast
2: Verwijder de verpakking en dep de rib-eye droog met wat keukenpapier
3: Verwijder eventuele vliezen
4: Laat de rib-eye op kamertemperatuur komen
5: Bestrooi de rib-eye royaal met zeezout, zwarte peper en het braaizout
6: Smelt de boter in een koekenpan en bak de rib-eye rondom goudbruin aan
7: Verwarm ondertussen de oven voor op 180C°
8: Plaats een rooster in het midden van de oven met daaronder bijv een bakblik of grote ovenschaal
9: Wanneer de rib-eye goudbruin is aangebakken, verplaats hem dan op het rooster in de voorverwarmde oven
10: Gaar de rib-eye tot een kerntemperatuur van 50 C° medium-rare en haal hem daarna uit de oven. Laat hem onder aluminium folie minimaal 10-15 rusten.
11: De Rib-eye is nu klaar om te eten, serveer hem op de ovenschaal met geroosterde groenten

Bereidingswijze groenten:
1: Schil de pastinaak en rode bieten en snij in gewenste formaat
2: Maak de spruitjes schoon
3: Meng de spruiten en pastinaak met zeezout, peper en extra vierge olijfolie en leg ze op een bakplaat. Meng de rode bieten ook met zeezout, zwarte peper en extra vierge olijfolie en leg ze bij de spruitjes op de bakplaat. Rooster de groenten 30-40 min op 200C°
3: Was de druiven en knip in kleine trosjes, breng op smaak met zeezout, zwarte peper, rozemarijn en extra vierge olijfolie. Doe de druiven in een kleine oven schaal en rooster de druiven 20 minuten op 180C°
4: Doe alle geroosterde groenten en druiven in een mooie ovenschaal en garneer af met de kappertjes en basilicum blaadjes. Serveer eventueel de rib-eye op de groenten voor het wauw effect!

Hasselback-aardappelen:
1: Rits de rozemarijn en tijm van de takjes af en hak fijn.
2: Maak de knoflook schoon en hak fijn.
3: Doe de roomboter in een kom en doe hier de tijm, rozemarijn en knoflook bij. Voeg zeezout en zwarte peper toe en meng het met elkaar.
4: Was de aardappelen en maak ze droog. Snij de aardappelen om de 3 mm in maar net niet helemaal door. De aardappel blijft dus heel maar je ziet wel allemaal kleine plakjes vanaf de bovenkant.
5: Doe de aardappelen in een skillet of ovenschaal en smeer ze aan de bovenkant royaal in met de kruidenboter.
6: Bak de hasselback aardappelen in de oven op 200C° voor 35-40 minuten
7: Serveer bij de rib-eye
8: Eet smakelijk!