Sukadelappen stoofpotje

Sukadelappen stoofpotje

Lekker low en slow met sukadelappen. Een smaakvol basisrecept voor een stoofpotje.

Ingrediënten


  • 1000 gram Sukadelappen
  • 45 ml olijfolie
  • 3 kleine sjalotjes of een middelgrote ui, gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, gesneden
  • 2 wortelen, dik gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 250 ml rode wijn
  • 500 ml runderbouillon
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 4 of 5 verse takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 5 gram mosterd
  • Zeezout
  • Vers gemalen zwarte peper

Bereiding


  • 1. Verwarm de oven voor op 160°
  • 2. De sukadelappen kruiden met zout en de peper aan beide zijden. De zwarte peper mag rijkelijk worden gebruikt.
  • 3. Neem een grote koekenpan met dikke bodem en verwarm hierin een eetlepel olie.
  • 4. Bak de sukadelappen op half hoog vuur aan beide zijden bruin.
  • 5. Leg de sukadelappen in een braadslede.
  • 6. Gebruik dezelfde koekenpan als daarnet en voeg de overgebleven olie toe en bak hierin de sjalotjes, bleekselderij en de wortelen goudbruin in ongeveer 6 tot 8 minuten.
  • 7. Voeg de knoflook toe bak het circa een minuut en hevel het geheel over naar de braadslede.
  • 8. Blus de koekenpan af met de rode wijn, lichtelijk aan de kook brengen en constant blijven roeren. Dan in zijn geheel overgieten in de braadslede.
  • 9. Roer de bouillon en de tomatenpuree door elkaar en doe ze in een koekenpan.
  • 10. Haal de blaadjes tijm van de takjes en verspreid ze in de pan, voeg het laurierblaadje en de mosterd toe, goed blijven roeren totdat het mengsel goed is gemengd.
  • 11. Breng het vervolgens aan de kook en direct daarna van het vuur halen. Roer door de rest heen.
  • 12. Dek de braadslede af met een deksel en bak het geheel tussen 3 en 3½ uur totdat het vlees lekker mals is.
  • 13. Haal het vet tussendoor weg wat aan de oppervlakte drijft tijdens het bereiden.
  • 14. Haal het vlees uit de oven en leg het op een bord.
  • 15. Houd een zeef boven een braadpan, zeef de groente hier door, druk nog even extra op de groente om alles optimaal te gebruiken. Nog peper en zout naar smaak toevoegen.
  • 16. Laat het geheel nog zo'n 3 tot 5 minuten sudderen, moet indikken en gaan glanzen.
  • 17. Voeg de sukadelappen toe en warm gedurende 3 tot 4 minuten op.
  • 18. Regelmatig de saus over het vlees heen scheppen.
  • 19. Serveren met groene groentes en aardappelpuree.