•  
  Choose your own delivery date
 •  
  Call (0172) 577 147.
 •  
  Free shipping (Netherlands) from € 60,-
 •  
  Chat live with us.

Hoe bereid je een knapperige crackling?

Crackling is het knisperende krokante zwoerd van een varkensbuik of speenvarken. Maar hoe zorg je ervoor dat het zwoerd ook daadwerkelijk zo knapperig van de barbecue komt en dat het niet zacht en sompig wordt? 

Alles begint bij vlees van een goede kwaliteit, bijvoorbeeld een stuk buikspek met zwoerd van een varken dat wat vetter is. Het Livar-varken is hiervoor heel geschikt. 

Een tweede advies is, neem de tijd. Het bereiden van een knapperige crackling kan niet in een dag. Het vlees heeft rust nodig. Begin dus al een dag voordat je de crackling wilt serveren met de voorbereidingen. 

>> Bekijk hier de aanbiedingen van Beef&Steak

Het geheim van een goede crackling

Droog allereerst het zwoerd goed af met keukenpapier. Snijd het daarna met een scherp keukenmes circa 5 mm diep in. Zorg dat de sneden dicht bij elkaar liggen, maar dat je het vlees niet raakt, dan komt er te veel vocht bij het zwoerd. Het geheim van een goede crackling is het vet onder de huid. Om de huid iets los te laten komen van het vet kun je er een paar kopjes kokend water overheen gooien.

Wrijf het zwoerd nadat je het gesneden heb in met grof zeezout, verdeel het zout zorgvuldig en let erop dat het ook in de sneden komt. Maak het zwoerd daarna weer goed droog, zo nodig met een föhn (of iets anders wat goed droog maakt), wikkel het in een theedoek en leg het een nacht in de koelkast. 

De volgende dag wrijf je nog wat zout in het zwoerd en droog het nogmaals goed af. Er zijn twee mogelijkheden om het te bereiden.

De eerste bereiding

Bij bereiding 1: bedek de bodem van een ovenschaal met uienringen en leg het buikspek hierop met de zwoerdzijde naar boven. Verhit reuzel tot die loeiheet is en giet dit over het zwoerd. Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven van 220 graden.

Verlaag de temperatuur dan naar 180 graden, laat het vlees 2 uur garen en bedruip het geheel om de 20 minuten met de reuzel. Op het laatst verhoog je de temperatuur weer naar 220 graden en laat buikspek nog een kwartier doorgaren. Tot slot nog een minuut of 10 laten rusten.

>> Bekijk hier nog meer heerlijke recepten

Zo kan het ook

Manier 2 is om het zwoerd licht met olijfolie in te smeren. Zo voorkom je dat het vocht in de huid trekt. Verwarm de oven of barbecue voor op 250 graden. Daarmee schroei je in 25 minuten een mooie crackling. Daarna bereid je het stuk buikspek naar gewicht op 160-170 graden.

Rating: , gebaseerd op beoordelingen.