Brisket

Brisket

Brisket bereiden: Een Amerikaanse uitdaging op de BBQ

Van de brisket heeft u inmiddels wel gehoord, maar vaak is er geen bereidingswijze te vinden in het Nederlands. Het stuk is gesneden van de runderborst en dat staat nou niet bekend als het meest malse stuk van de koe. Wat maakt de brisket en het bereiden ervan dan zo speciaal? Door een speciale techniek van bereiding, kunt u de brisket onder de knie krijgen en genieten van een heerlijk en mals stukje vlees.

De techniek is bijzonder omdat u een brisket absoluut niet mag grillen bij het bereiden. De brisket wordt low&slow bereid op een barbecue of in een smoker. Deze techniek kunt u een beetje vergelijken met het stoven van vlees. Door garing op lage temperatuur wordt het collageen omgezet in gelatine en verandert een taai stuk vlees in een botermalse lekkernij. In Amerika is de brisket een traditie, vooral in Texas. Overal kunt u een broodje brisket kopen of een BBQ-mix met daarop spareribs, pulled pork en brisket. Niet dat alle briskets daar even lekker smaken, het hangt er maar net vanaf hoe goed en ervaren de ‘brisket master’ is. Een beroemd restaurant in Austin (Texas) is Franklin Barbecue en staat bekend om zijn geweldige brisket.

De brisket zelf bestaat uit twee verschillende delen; de point en de flat. De flat is de spier die onderop ligt en een wat vierkante vorm heeft. De point ligt er als een driehoek bovenop. U kunt dit prachtige stuk vlees kopen als ‘ Whole Packer’ of als ‘Brisket Point’. Een Whole Packer is nogal flink, denk aan een kilo of 7, terwijl de point al verkrijgbaar is vanaf zo’n 2,5 kilo. Een brisket moet afkomstig zijn van een vleesrund met voldoende marmering, kies nooit zomaar een puntborst van een dikbilkoe bijvoorbeeld.

Zo bereidt u een brisket volgens Nederlands recept

Om een brisket te bereiden volgens dit recept in het Nederlands, moet u de tijd nemen. Het risico van bereiding van dit stuk vlees is dat deze wat droog wordt. De bereiding gaat als volgt:

  1. De brisket wordt vooraf getrimd om de vetranden te verwijderen en de vorm wat gelijkmatiger te krijgen.
  2. Vervolgens, en dat is erg cruciaal, gebruikt u een geschikte dry rub om de brisket mee in te smeren.
  3. Pak de brisket in in aluminium folie.
  4. Bereid de brisket 2,5 uur per kilo op een temperatuur van 110 graden Celcius. De kerntemperatuur moet hierbij uiteindelijk uitkomen op 90 graden Celsius.
  5. U kunt als u dit wenst de brisket injecteren met runderbouillon met een meat injector.
  6. Wanneer de brisket gereed is, laat u deze even nagaren in de folie zodat de sappen zich weer kunnen verdelen door het vlees.

Het aansnijden van de brisket

U snijdt de brisket na het bereiden altijd in dunne, rechte plakken. Vervolgens heeft u de keuze om dit te combineren met brood, rijst of welk recept dan ook. Pas dan gebruikt u een saus die de smaak van de brisket recht doet.

Bestel een brisket van de hoogste kwaliteit direct online

Heeft u honger gekregen van deze bereidingswijze van de brisket in het Nederlands? Op onze website bestelt u eenvoudig een brisket van de hoogste kwaliteit. Voeg uw bestelling toe en betaal veilig met onder andere iDEAL. Wij gaan dan direct aan de slag om uw bestelling zo snel mogelijk te bezorgen. Vragen? Bel dan met onze klantenservice via (0172) 577 147.

Van hoog naar laag sorteren

6 artikel(en)

Zoekt u iets heel speciaals?

Wij helpen u graag.