•  
  Vandaag besteld, morgen in huis.
 •  
  Bel (0172) 577 147.
 •  
  Gratis verzenden in Nederland v.a. € 60,-
 •  
  Chat live met ons.

Brisket

Brisket

Brisket bereiding in het Nederlands: een Amerikaanse uitdaging op de BBQ

Van de brisket heeft u inmiddels wel gehoord, maar vaak is er geen bereidingswijze te vinden in het Nederlands. Het stuk is gesneden van de runderborst en dat staat nou niet bekend als het meest malse stuk van de koe. Wat maakt de brisket dan zo speciaal? Door een bijzondere techniek van bereiding en heel veel oefenen, kunt u de brisket onder de knie krijgen en genieten van een heerlijk en mals stukje vlees.

De techniek is bijzonder omdat u een brisket absoluut niet mag grillen. De brisket wordt low&slow bereid op een barbecue of een smoker. Deze techniek kunt u een beetje vergelijken met het stoven van vlees; door garing op lage temperatuur wordt het collageen omgezet in gelatine en verandert een taai stuk vlees in een botermalse lekkernij. In Amerika is de brisket een traditie, vooral in Texas. Overal kunt u een broodje brisket kopen of een BBQ-mix met daarop spareribs, pulled pork en brisket. Niet dat alle briskets daar even lekker smaken, het hangt er maar net vanaf hoe goed en ervaren de ‘brisket master’ is. Een beroemd restaurant in Austin (Texas) is Franklin Barbecue en staat bekend om zijn geweldige brisket.

De brisket zelf bestaat uit twee verschillende delen; de point en de flat. De flat is de spier die onderop ligt en een wat vierkante vorm heeft. De point ligt er als een driehoek bovenop. U kunt brisket kopen als ‘ Whole Packer’ of als ‘Brisket Point’. Een Whole Packer is nogal groot, denk aan een kilo of 7, terwijl de point al verkrijgbaar is vanaf zo’n 2,5 kilo. Een brisket moet afkomstig zijn van een vleesrund met voldoende marmering, kies nooit zomaar een puntborst van een dikbilkoe bijvoorbeeld.

Zo bereid u een brisket met Nederlandse beschrijving

Om een brisket te bereiden volgens deze beschrijving in het Nederlands, moet u de tijd nemen. Het kost ongeveer 2,5 uur per kilo aan tijd voordat de brisket klaar is. De temperatuur van bereiding is niet hoger dan 110 graden Celsius, terwijl de kerntemperatuur 90 graden moet zijn als het stuk klaar is. Dat duurt best lang. Het risico van bereiding van de brisket is dat deze wat droog is. Om dat te voorkomen kunt u de techniek van de Texas Crutch gebruiken. U pakt gedurende de garing de brisket in aluminiumfolie en laat deze een aantal uur in de folie garen. Een andere truc is het injecteren van de brisket met runderbouillon, daarvoor gebruikt u een meat injector. Als de brisket klaar is, laat u deze even nagaren in de folie zodat de sappen zich weer kunnen verdelen door het vlees.

De brisket wordt vooraf getrimd om de vetranden te verwijderen en de vorm wat gelijkmatiger te krijgen. Vervolgens, en dat is heel belangrijk, gebruikt u een geschikte dry rub om de brisket mee in te smeren. U kiest de methode en als u haast heeft kiest u de ‘hot and fast’ methode. U neemt dan een brisket point omdat deze wat vergevingsgezinder is bij bereiding dan de whole packer. Werk op een temperatuur van 140 graden Celsius en pak de brisket goed in de folie. Pas aan het einde gaart u het onbedekte vlees voor een mooie donkere ‘bark’.

Het aansnijden van de brisket

U snijdt de brisket altijd in dunne, rechte plakken. Vervolgens heeft u de keuze om dit te combineren met brood, rijst of welk recept dan ook. Pas dan gebruikt u een saus die de smaak van de brisket recht doet.

Bestel brisket van de hoogste kwaliteit direct online!

Heeft u honger gekregen van deze bereidingswijze van de brisket in het Nederlands? Op onze website bestelt u eenvoudig een brisket van de hoogste kwaliteit. Voeg uw bestelling toe aan uw bestellening en betaal veilig met bijvoorbeeld iDEAL. Wij gaan dan direct aan de slag om uw bestelling zo snel mogelijk te bezorgen. Vragen? Bel dan met onze klantenservice via 0172-577 147.

Van hoog naar laag sorteren

4 artikel(en)

Zoekt u iets heel speciaals?

Wij helpen u graag.

Rating: 9.2, gebaseerd op 13921 beoordelingen.