Wat is stoofvlees
Stoofvlees is een heerlijk gerecht en het wordt bijna in elke keuken ter wereld toegepast Stoofvlees wordt bereid door het vlees langzaam te garen in een heerlijke saus. De diepe volle smaken maken het een heerlijk gerecht, vooral tijdens de koudere maanden van het jaar.
Welke soorten vlees gebruik je voor stoofvlees?
Voor stoofvlees zijn diverse cuts geschikt. Populaire keuzes zijn rib- of sukadelappen van het rund, vanwege hun rijke smaak en malsheid. Ook varkenswangen of gevogelte zoals kip kan worden gebruikt. Wil je iets bijzonders proberen? Kies dan voor chuck eye steak of brisket
Wild is heerlijk voor iedere stoofpot. Kijk voor de bereiding en recepten op de pagina stoven. Of we een tip hebben? Jazeker, probeer ook eens lamsvlees om te stoven. Als je van plan bent stoofvlees online te kopen dan ben je bij de slagers van Beef&Steak aan het juiste adres.
De saus maakt het verschil
Het geheime ingrediënt is de saus. Traditioneel gebruikt men rode wijn, bouillon of bier voor extra diepte. Kruiden zoals laurier, tijm en rozemarijn versterken de smaak en voegen aroma toe.
Bij het bereiden van stoofvlees kun je creatief zijn met smaken en texturen. Of je nu kiest voor een klassieke variant met wortels en aardappelen of een gedurfder gerecht met exotische specerijen, stoofvlees biedt eindeloze mogelijkheden voor het bereiden van heerlijke maaltijden.
Bereiding
Stoofvlees is echt een traditie in Nederland en iedereen geniet dan ook van een gerechten als oma's stoofpotje. Je kunt diverse stukken gebruiken om te stoven. Door de langzame garing op lagere temperatuur wordt het stugge stoofvlees zo mals dat het bijna uit elkaar valt. Stoofvlees kun je bereiden in een braadpan of in een gietijzeren Dutch Oven.
Hoe lang garen?
Stoofvlees vereist een langzame bereiding om het beste resultaat te behalen. Het geheim is de langzame garing (slow cooking), waarbij de minder malse stukken vlees rustig aan veranderen tot zachte, malse stukjes. De gaartijd varieert. Dit is afhankelijk van het soort vlees en de grootte van de stukken. Gemiddeld genomen moet stoofvlees minimaal anderhalf tot drie uur sudderen op een laag vuur. Dit proces geeft de enzymen en collageen in het vlees voldoende tijd om af te breken, waardoor een heerlijk mals resultaat ontstaat. Het duurt even maar als je gerecht klaar is dan wordt het geduld beloont.
Bekende stoofvlees recepten
De meest bekende recepten zijn:
- - Vlaamse Stoofvlees: Een Belgisch recept dat is gemaakt van rundvlees gestoofd in donker bier, met toevoeging van uien, mosterd en kruiden.
- - Boeuf Bourguignon: Een klassiek Frans gerecht waarbij rundvlees gestoofd wordt in rode wijn, meestal Bourgogne, met toevoegingen zoals spek, ui, wortel en champignons. Het staat bekend om zijn diepe smaken en zachte textuur.
- - Griekse Stifado: Dit Griekse stoofpotje bevat vaak lamsvlees, gestoofd in tomatensaus met uien, knoflook, kruiden zoals kaneel en laurier, en soms rode wijn.
- - Osso Buco: Een Italiaans gerecht waarbij kalfsschenkels worden gestoofd in witte wijn, bouillon en tomatensaus. Typisch geserveerd met gremolata, een mengsel van citroenschil, peterselie en knoflook, voor extra frisheid.
- - Hongaarse Goulash: Goulash is een Hongaars stoofgerecht met rundvlees, paprika, ui en vaak aardappelen. Het wordt op smaak gebracht met specerijen zoals karwijzaad en paprikapoeder en gekookt tot het vlees mals is.
Op zoek naar een recept?
Wij hebben de volgende recepten voor je:
- - Zacht gegaarde runderwangen
- - Aberdeen Angus sukade in Jopen Johannietter bier
- - Sukadelappen stoofpotje
- - Rendang
Het beste vlees voor stoofvlees? Dat koop je bij BEEF&STEAK
Wanneer je op zoek bent naar het lekkerste vlees voor jouw stoofvlees gerecht, dan bestel je natuurlijk bij BEEF&STEAK. Bestel eenvoudig online via de webshop. Als je nog vragen hebt dan staan we voor je klaar.
Heb je vragen over stoofvlees? Neem dan contact met ons op via e-mail, info@beefensteak.nl of telefonisch via (0172) 577 147.