Roken

Roken

Roken

Vlees roken doen we al sinds de prehistorie. Het is de ultieme manier om het vlees goed te conserveren, en bovendien zorgt roken voor een speciale, heerlijke smaak. Je kunt koud of warm roken. Bij de eerste variant komt de temperatuur niet boven de 25 graden Celcius en wordt het voedsel dus niet gegaard. Dit wordt veel gebruikt voor bijvoorbeeld het roken van zalm. Bij warm roken gaar je het voedsel juist wel, op ongeveer 90-100 graden Celsius. Ideaal voor gerookt buikspek, gerookte kip of pulled pork!

Wat heb je nodig om vlees te roken?

Gebruik een speciale rookkast of een ‘ smoker’ of gewoon een eenvoudige ketelbarbecue. Hoe je dat doet, lees je bijvoorbeeld hier (https://bbq-helden.nl/maak-van-ketelbarbecue-smoker/).

Je kunt ook gebruik maken van een smoker tube (https://beefensteak.nl/keramische-bbq-smoker-accessoires/starterpakket-smoker-tube-3-x-1-kg/), waar je de houtsnippers in kunt doen. Aansteken, in de BBQ leggen en je bent er helemaal klaar voor!

Uiteraard is een vleesthermometer onontbeerlijk om de gaarheid van het vlees goed in de gaten te kunnen houden.

Rookhout en rookmot

Je rookt niet met houtskool, maar met rookhout (https://beefensteak.nl/keramische-bbq-smoker-accessoires/rookhout-en-rookmot/ ) van bijvoorbeeld Eiken, Beuken, Es, Appel of Kers in grote stukken hout of houtsnippers. Je kunt zelf onderzoeken welke houtsoort het beste past bij welk gerecht, er zijn diverse lijstjes online te vinden. Maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk om wat je zelf het lekkerste vindt.

Wil je niet roken, maar toch genieten van de heerlijke rooksmaak? Plaats je gerecht dan op een houten BBQ-plank op het rooster van je BBQ.

Rooksmaken in een handig overzicht

Rooktabel

Meer weten over vlees roken en alle mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

Van hoog naar laag sorteren

19 artikel(en)

Zoekt u iets heel speciaals?

Wij helpen u graag.