Grillen is de methode om snel een steak, hamburger, speklapje, voorgegaarde kip of sparerib te bereiden. Lekker snel en smakelijk barbecueën.
... Lees meerWat is grillen precies?
Grillen is één van de barbecuetechnieken. Grillen doe je op een hogere temperatuur, zeg 190 tot 200 graden, en is geschikt voor kleinere stukken vlees zoals hamburgers, worsten, steaks en saté. Grillen is wat we in Nederland tot voor kort 'barbecueën' noemden. Nog steeds is grillen de populairste vorm van barbecueën, omdat de techniek bekend is bij de meesten. Het grillen van een hamburger duurt ongeveer 12 minuten, een speklap is met 8 minuten klaar en een satestokje duurt een minuut of tien.
Grillen kun je doen op zowel een open barbecue als een gesloten barbecue. De temperatuur van een open barbecue kun je niet meten, daarom kun je een truc gebruiken om de temperatuur te schatten. Als je je hand een paar seconden vlak boven het rooster kunt houden, maar niet lang - zeg een seconde of 2, 3- dan heb je de juiste griltemperatuur bereikt. Zorg er voor dat de temeratuur van de barbecue niet te hoog is, anders verbrandt je vlees. We zien vaak dat de temperatuur te hoog is omdat er teveel kolen zijn gebruikt die allemaal volop branden. Het is beter om iets minder kolen te gebruiken en dat aan één kant van het kolenrooster, en de andere helft vrij te laten. Op deze manier creëer je twee temperatuurzones waardoor je vlees ook op het minder hete deel kunt garen. Vaak wordt geprobeerd om bijvoorbeeld drumsticks te grillen terwijl die op een iets lagere temperatuur en iets langer moeten worden gegaard. Voor worsten geldt vaak hetzelfde.
De bereiding van een steak doe je ook met de methode van het grillen. Dat gaat prima voor een ribeye steak, een entrecote of een t-bone steak. Let daarbij op dat je niet doorlopend de steak gaat draaien. Dat geeft een onrustige garing. Laat de steak op één kant liggen en wacht tot er wat vocht bovenop de steak verschijnt. Dat is het teken om de steak te draaien. Dit tweede deel van de garing gaat sneller dan het eerst deel, je moet voorkomen dat de steak doorgaart. De truc met de vingers zal je vertellen wanneer de steak klaar is. Als je van je linkerhand je duim tegen je middelvinger houdt, druk je met de wijsvinger van je rechterhand tegen de muis van je hand. Dit geeft een zekere stevige maar toch verende tegendruk. Vergelijk dat met de steak, als je er op drukt. Als het diezelfde veerkrachtige stevigheid heeft is je steak medium en kan van de barbecue af. Als je een grillruitje wil kun je de steak tijdens de garing twee keer 45 graden verschuiven op het rooster.
Dichtschroeien
Het schroeien van het vlees geeft een mooie bruining van de kleur. Het heet een Maillard reactie en het voegt smaakt toe aan je vlees. Dichtschroeien als functie om sappen te bewaren is een fabeltje, dat hoef je dus niet te doen. De Engelstalige term voor schroeien is 'searing' en wordt alleen toegepast voor een mooie bruine kleur en een knapperige bite op de korst van het vlees. Searing hoeft niet als je grillt op hogere temperatuur (rond de 190 graden Celsius), dan heb je dat effect vanzelf al. Als je het vlees gaart op een iets lagere temperatuur moet het nog even boven de hete vlam. Dat kun je vooraf doen, maar ook achteraf. Dan heet het 'reversed sear'. Na de garing van het vlees verhoog je de temperatuur van de barbecue door de schuif voor de luchttoevoer open te zetten. Op heel hoge temperatuur 'sear' je dan een mooi korstje op je steak.
Nagaren
In veel recepten staat dat je moet nagaren. Dit is niet nodig voor een steak of andere kleine stukken die zijn gegrillt. Lekker heet van de barbecue eten, terwijl de korst nog mooi knapperig is. De tijd die je nodig hebt om het op je bord te leggen geeft voldoende nagaring.
Andere barbecue technieken
Andere technieken zijn 'roasting' en 'low&slow'. Roasting gebruik je voor roasts of braadstukken zoals we in Nederland zeggen. Voorbeelden van roasts zijn: picanha, cote de boeuf, rack of pork en rosbief. Roasting is garing op een temperatuur tussen 140 en 160 graden Ceslius. Low&slow is de methode voor spareribs, pulled pork en brisket. Deze methode kent een garingstemperatuur tussen de 100 en 120 graden Celsius.
Vragen en contact
Heb je vragen over het grillen van vlees? Neem dan contact met ons op via info@beefensteak.nl of telefonisch via 0172-577147.