Beef Ribs met zelfgemaakte BBQ saus

Beef Ribs met zelfgemaakte BBQ saus
Juicy runderspareribs met je eigen twist!

Ingrediënten

Ingredienten (voor 4 personen)

1,5 kg flat rib
rub naar eigen smaak
olie of marinade naar eigen smaak
Voor de BBQ saus
2 sjalotjes, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden of geperst
2 el olie
1 tl dijon mosterd
1 blikje tomatenpuree (à 70 g)
2 el donkere basterdsuiker
chili peper naar smaak
½ tl tabasco
½ tl worcestersaus
2 el witte wijnazijn
5 cl Jack Daniels whisky
2,5 dl ketchup
zeezout
gemalen zwarte peper

Bereiding

Homemade BBQ saus
Fruit de sjalotjes aan in de olie totdat ze glazig zijn en voeg dan de knoflook toe. Laat dit nog even meebakken en voeg dan de mosterd & tomatenpuree toe. Bak onder voortdurend roeren de mosterd en de tomatenpuree zachtjes mee.
Voeg nu de basterdsuiker, chili peper, tabasco, worcester, en witte wijnazijn toe. Roer rustig door totdat het geheel weer zachtjes kookt.
Blus nu het geheel af met de whisky en laat zachtjes even koken.
Voeg als laatste de ketchup toe en breng op smaak met zeezout en gemalen zwarte peper. Kook nog zachtjes even in. Zeef de saus wanneer je er geen stukjes erin wilt hebben. Gebruik een gesteriliseerde weckpot om de warme saus in te doen en zet op zn kop weg. De saus is natuurlijk ook direct te gebruiken zodra hij is afgekoeld.

Beef Ribs
Maak de bbq klaar om indirect te roken op 110-120 C°. Gebruik een lekbak om onder het vlees te plaatsen.
Laat de rib op kamertemperatuur komen en verwijder het vet aan de bovenkant.
Smeer de ribs in met een eetlepel olie of marinade (Beef & Steak) en gebruik je favoriete rub om de ribs mee in te smeren. Voeg naar eigen smaak zout toe.
Plaats de rib op de bot kant op de BBQ en gaar hem 3-4 uur op de bbq indirect. Pak daarna de rib in met butcher paper of aluminiumfolie en gaar de rib tot een temperatuur van 90-93 C° kern. Prik dan door het papier in het vlees om te voelen hoe de thermometer in en uit het vlees glijdt. Wanneer de pen van de thermometer er heel makkelijk in en uit gaat is de rib goed. Laat de rib nog even rusten uit het papier.

Tip
Varieer met je rubs en marinade om af te wisselen in smaak!