
Geroosterde Wildzwijnbout
> 3 uren
6 personen
Moeilijk
Oven

Zeer mooi recept met een hele wildzwijnbout. Eentje voor op de Bucketlist. Hou rekening met 2 x 24 uur marineren. Dit recept is opgesteld door een professionele chef en wordt je aangeboden door BEEF&STEAK. Je kunt, indien gewenst, de producten eenvoudig bestellen via onderstaande links / overzicht onderaan.
Ingrediënten
- Wildzwijnbout van ca. 3,5 kilo
- 75 gram zeezout
- 75 gram vers grof gemalen zwarte peper
De marinade:
- 1 liter stevige rode wijn
- 2 laurierblaadjes
- 40 takjes verse tijm (omgespoeld)
- 20 zwarte peperkorrels
- 6 stuks kruidnagel
- 1 winterwortel geschild en in stukken van ongeveer 2,5 cm snijden
- Middelgrote ui in 8 stukken gesneden
- 60 ml rode wijn azijn
Het roosteren:
- 20 stuks kruidnagel
- 45 ml olijfolie
De saus:
- Halve liter kalfs of kippen bouillon
- 45 gram rode bes gelei
Bereiding
Zo bereid je dit recept!
- 1. Rub de poot met het zout en de peper
- 2. Leg de poot in een ondiepe schaal
- 3. Losjes afdekken en zet de schaal in de ijskast gedurende 24-36 uur
- 4. Neem een middel grote pan en voeg de wijn, ui, wortel en kruiden toe
- 5. Aan de kook laten komen en gedurende 3 minuten goed laten doorkoken
- 6. Vuur uitzetten en laten afkoelen totdat het op kamertemperatuur is
- 7. Zeef het geheel. De groenten gebruikt u verder niet meer
- 8. Klop de rode wijnazijn door het mengsel
- 9. Haal de schaal uit de ijskast en schrap het zout en peper van de bout af, maar niet alles
- 10. Giet de afgekoelde marinade over de poot en dek het wederom losjes af en zet het wederom 24-36 uur in de ijskast. Minimaal 4 keer alles draaien en roeren.
- 11. Verwarm de oven voor op 230º graden
- 12. Haal de poot uit de marinade en dep deze droog met keukenpapier
- 13. Snij 20 kleine, dunne sneeën in de poot en stop hier een kruidnagel in
- 14. Leg de poot in een ovenschaal, giet er ¼ van de marinade erover
- 15. Plaats deze in het midden van de oven en bak de poot totdat deze goudbruin is aan de buitenkant, als je erin snijd moet de kleur zacht roze zijn
- 16. Het bakken zal ongeveer zo’n 2 uur in beslag nemen
- 17. Controleer regelmatig of de marinade niet verdampt, dan weer ¼ van de marinade toevoegen en dit herhalen totdat de marinade op is
- 18. Haal de poot uit de oven en zet deze gedurende een minuut of 20 op een warme plek
- 19. Losjes afdekken zodat de smaken weer terug in het vlees gaan
- 20. Om de saus te maken schraap de bodem van de ovenschaal leeg in een steelpan
- 21. Voeg de bouillon toe en roer met een garde op middelhoog vuur aan de kook
- 22. Voor een vierde in laten koken en dan met de orde bes gelei mengen en blijven roeren totdat de het geheel glad is (tijdsduur 8 tot 10 minuten)
- 23. Voordat je de poot gaat snijden probeer zoveel mogelijk kruidnagels te verwijderen