Koud gerookte zalm
Ingrediënten
1000 gram Noorse zalm
240 gram zeezout
160 gram bruine basterdsuiker
2 eetlepels licht gekneusde korianderzaadjes
2 eetlepels fijngesneden verse dille
Extra benodigdheden:
Cold smoke generator, smoker tube of Smokin' Gun
Vershoudfolie
Ovenschaal met rooster
Bereiding
Houd rekening met 48 uur voorbereidingstijd en 24 uur rusttijd.
Extra notitie: het wordt aanbevolen niet boven 20 graden buitentemperatuur vis en vlees koud te roken!
1. Meng zeezout, basterdsuiker, korinader en dille in een kom goed door elkaar.
2. Leg een laagje van het zoutmengsel in de ovenschaal, plaats de zalm hierop en bedek de bovenkant van de zalm volledig met het
restant van het zoutmengsel.
Dek af met vershoudfolie en plaats hier wat zwaars op, dit zorgt ervoor dat er meer vocht aan de zalm zal onttrekken.
3. Leg de zalm 24 uur in de koelkast
4. Spoel de zalm goed af met koud water, dep droog met keukenpapier, leg op het rooster en zet voor wederom 24 uur terug in de koelkast
5. Vul je rookgereedschap met de juiste brandstof (beuk of eik doet het altijd goed bij zalm), plaats in je barbecue, steek aan en leg de zalm erbij.
6. Rook 8 tot 10 uur
7. Pak de zalm in in vershoudfolie en leg 1 a 2 dagen terug in de koelkast, dit zorgt ervoor dat de rooksmaak en -geur milder worden
Lekker voor door pasta, op een toastje of op breekbrood.