Koud gerookte zalm

Koud gerookte zalm
Koud gerookte zalm, een traktatie door salade of op een bagel!

Ingrediënten

1000 gram Noorse zalm

240 gram zeezout

160 gram bruine basterdsuiker

2 eetlepels licht gekneusde korianderzaadjes

2 eetlepels fijngesneden verse dille

Extra benodigdheden:

Cold smoke generator, smoker tube of Smokin' Gun

Rookmot of pellets

Vershoudfolie

Ovenschaal met rooster

Bereiding

Houd rekening met 48 uur voorbereidingstijd en 24 uur rusttijd.
Extra notitie: het wordt aanbevolen niet boven 20 graden buitentemperatuur vis en vlees koud te roken!

1. Meng zeezout, basterdsuiker, korinader en dille in een kom goed door elkaar.

2. Leg een laagje van het zoutmengsel in de ovenschaal, plaats de zalm hierop en bedek de bovenkant van de zalm volledig met het

restant van het zoutmengsel.

Dek af met vershoudfolie en plaats hier wat zwaars op, dit zorgt ervoor dat er meer vocht aan de zalm  zal onttrekken.

3. Leg de zalm 24 uur in de koelkast

4. Spoel de zalm goed af met koud water, dep droog met keukenpapier, leg op het rooster en zet voor wederom 24 uur terug in de    koelkast

5. Vul je rookgereedschap met de juiste brandstof (beuk of eik doet het altijd goed bij zalm), plaats in je barbecue, steek aan en leg de zalm erbij.

6. Rook 8 tot 10 uur

7. Pak de zalm in in vershoudfolie en leg 1 a 2 dagen terug in de koelkast, dit zorgt ervoor dat de rooksmaak en -geur milder worden

Lekker voor door pasta, op een toastje of op breekbrood.