Brisket met gekarameliseerde ui en Merlot-saus (Kan in de Dutch Oven)

Brisket met gekarameliseerde ui en Merlot-saus (Kan in de Dutch Oven)
Heerlijk traditioneel gerecht met brisket. Hou rekening met een nachtje rusten van het vlees

Ingrediënten


  • 1 Brisket van minimaal 2500 gram
  • Verse peper en zout
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 2 grote uien, in stukjes
  • 1 winterpeen, in stukjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 blikjes gepelde tomaten (ca.400 gram per stuk)
  • 1 laurierblaadje
  • ½ liter Merlot rode wijn (of een mooie volle andere soort rode wijn)

Voor de gekarameliseerde uien:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • Verse peper en zout
  • 100 gram gedroogde kersen zonder pit
  • 450 gram (zoete) ui, in dunne plakjes

Extra benodigdheden:

Bereiding


  • 1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius of richt je BBQ in voor indirecte verwarming op een temperatuur van 160 graden.
  • 2. Bestrooi de brisket met peper en zout. Verwarm de olijfolie in de DO of in een braadpan. Braad de brisket rondom bruin.
  • 3. Haal de Brisket uit de pan en leg apart. Doe vervolgens de ui en wortel in de pan en bak deze ongeveer 5 minuten mooi van kleur. Voeg de knoflook toe en bak deze in ongeveer 1 minuut tot deze zacht wordt.
  • 4. Voeg vervolgens de tomaten toe met de helft van de rode wijn. Doe het laurierblaadje erbij en roer alles goed door elkaar en breng aan de kook.
  • 5. Voeg de Brisket toe en zet de pan in de voorverwarmde oven of op de BBQ.
  • 6. Gaar alles in ongeveer 3 uur tot de brisket lekker mals is. Haal de pan uit de oven of van de BBQ en laat het geheel afkoelen.
  • 7. Haal de Brisket uit de pan en plaats in een diepe schaal. Dek af met aluminiumfolie en plaats een hele nacht in de koelkast.
  • 8. Zet de blender in de pan met overgebleven vocht en maak het helemaal fijn. Haal vervolgens door een fijne zeef en zet deze sappen ook afgedekt in de koelkast gedurende de nacht.
  • 9. Verwarm de volgende dag de oven of BBQ voor op 180 graden Celsius. Haal de brisket en het vocht uit de koelkast en laat op temperatuur komen. Bedek met aluminiumfolie en verwarm in ca. 15 minuten.
  • 10. Snij de brisket, op de draad, in dunne plakken. Presenteer deze op een mooie schaal of bord.
  • 11. Bak ondertussen de uien goudbruin op halfhoog vuur in de olijfolie in ongeveer 15-20 minuten. Voeg wat peper en zout toe.
  • 12. Doe de rest van de wijn er vervolgens bij en zet het vuur hoog. Voeg de helft van de kersen toe en breng alles aan de kook. Laat het tot de helft inkoken. Voeg het vocht van de brisket toe en roer dit er goed doorheen.
  • 13. Breng op smaak met peper en zout.
  • 14. Serveer de brisket en schenk wat van de saus erover. Garneer met de overgebleven kersen.