Cote de Boeuf met sjalotjes in rode wijnsaus

Mooi gerecht met een groot runder braadstuk. Bereiding met bot voor nog meer smaak en een prachtige presentatie.

Cote de Boeuf met sjalotjes in rode wijnsaus

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingredienten

1 Côte de Boeuf van circa 1500 gram

Olijfolie

Verse peper en zout naar smaak toevoegen

 

De sjalotjes

Olijfolie

3 takjes thijm

1 theelepel basterdsuiker

300 ml rode wijn

200 ml kippenbouillon

15 sjalotjes

25 gram boter

 

De saus

5 sjalotjes in dunne plakjes

450 ml rode wijn

300 ml port

500 ml kippenbouillon

40 gram boter

3 takjes thijm

Bereiding

1)      Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Laat het vlees op kamertemperatuur komen in een ovenschaal.

2)      Smeer het vlees in met olijfolie en strooi er wat peper pen zout overheen.

3)      Zet het vlees 10-15 minuten in de oven en zet de temperatuur dan terug naar 170 graden. Laat het nog 15 minuten doorgaren en haal daarna uit de oven en zet afgedekt weg gedurende 10-15 minuten.

 

De sjalotjes

1)      Doe de olijfolie en de boter in een koekenpan en voeg de sjalotjes en thijm toe. Bak ze goudbruin en breng op smaak met peper en zout. Voeg de suiker toe en karameliseer op half vuur tot ze mooi en gelijkmatig gekleurd zijn. Voeg daarna de wijn toe en kook het tot ongeveer de helft in. Voeg daarna de bouilon toe en kook wederom tot de helft in.

2)      Haal de sjalotjes uit de pan en gooi het vocht over in een steelpan. Bewaar de sjalotjes afgedekt.

 

De saus

1)      Voeg de wijn, port en thijm toe aan het vocht. Laat 15-20 minuten inkoken tot ongeveer de helft over is.

2)      Voeg de bouillon en de sjalotjes toe en laat weer tot ongeveer de helft inkoken. Zeef de saus en roer de boter er doorheen.

3)      Snij het vlees in mooie plakken, giet de saus erover en serveer met de sjalotjes.