•  
    Kies zelf je leverdag
  •  
    Bel (0172) 577 147.
  •  
    Gratis verzenden in Nederland v.a. € 60,-
  •  
    Chat live met ons.

Gerookte Bourbon zalm met kappertjesvinaigrette

Met dit recept maak je wel een lekkere gerookte zalm. Hou rekening met 12-14 uur om te marineren.

Gerookte Bourbon zalm met kappertjesvinaigrette

Bereidingstijd: 190 minuten

Ingredienten

Zalm met vel circa 1200-1400 gram  zonder graat

135 gram bruine suiker

85 ml bourbon

15 gram citroenschil

15 gram sinaasappelschil

5 gram vers gemalen zwarte peper

150 gram zeezout

300 ml olijfolie extra Virgin

 

Voor de vinaigrette

30 ml  vers citroensap

30 ml vers sinaasappelsap

2 sjalotjes fijn gehakt

10 gram kappertjes, uitgelekt en gehakt

5 gram Dijon mosterd

7 gram witte kristal suiker

2 gram vers gemalen zwarte peper

Bereiding

1)     Neem een schaaltje en meng hierin de bruine suiker, 75 ml bourbon, de citroen en sinaasappelschillen, en als laatste de zwarte peper goed door elkaar.

2)     Neem een vuurvaste schaal waar de zalm in past, giet ¼ van het mengsel op de bodem en leg de zalm met de huid naar beneden erin.

3)     Het restant van het mengsel kloppend verspreiden over de gehele zalm.

4)     Dan afdekken met plastic folie en 12 tot 14 uur in de koelkast bewarenHaal vervolgens de zalm uit de schaal en spoel deze af met koud water totdat het bruine- suikermengsel geheel is verdwenen.

5)     Goed droogdeppen met keukenpapier.

6)     Leg de zalm met vel naar beneden op een platte bakschaal of ovenschaal de zalm moet er in zijn geheel in passen.

7)     Kwast de zalm met de 15 ml olijfolie en het restant van de bourbon goed in.

8)     In de koelkast zetten totdat de zalm er iets glazig uit ziet (plus minus 2 uur).

9)     Mocht je houtsnippers gebruiken, dan moeten deze zeker een half uur in water weken.

10)   Maak de barbecue klaar voor indirect garen op zo’n 120°.

11)    In de tussentijd klop alle ingrediënten voor de vinaigrette.

12)    Als laatste rustig de overgebleven olijfolie toevoegen totdat de vinaigrette geëmulgeerd is en wegzetten.

13)    Leg de houtsnippers in de barbecue en sluit de deksel, als de snipper beginnen te roken dan de zalm met de huid naar beneden op de barbecue leggen en deksel sluiten.

14)    Indirect garen totdat de zalm gaar is gaar tijd om en nabij een uur en 10 minuten.

15)    Laat de zalm nog 5 minuten rusten voordat deze word geserveerd samen met de vinaigrette.

Rating: 9.2, gebaseerd op 13921 beoordelingen.