Gerookte Bourbon zalm met kappertjesvinaigrette
Met dit recept maak je wel een lekkere gerookte zalm. Hou rekening met 12-14 uur om te marineren.

Bereidingstijd: 190 minuten
Ingredienten
Zalm met vel circa 1200-1400 gram zonder graat
135 gram bruine suiker
85 ml bourbon
15 gram citroenschil
15 gram sinaasappelschil
5 gram vers gemalen zwarte peper
150 gram zeezout
300 ml olijfolie extra Virgin
Voor de vinaigrette
30 ml vers citroensap
30 ml vers sinaasappelsap
2 sjalotjes fijn gehakt
10 gram kappertjes, uitgelekt en gehakt
5 gram Dijon mosterd
7 gram witte kristal suiker
2 gram vers gemalen zwarte peper
Bereiding
1) Neem een schaaltje en meng hierin de bruine suiker, 75 ml bourbon, de citroen en sinaasappelschillen, en als laatste de zwarte peper goed door elkaar.
2) Neem een vuurvaste schaal waar de zalm in past, giet ¼ van het mengsel op de bodem en leg de zalm met de huid naar beneden erin.
3) Het restant van het mengsel kloppend verspreiden over de gehele zalm.
4) Dan afdekken met plastic folie en 12 tot 14 uur in de koelkast bewarenHaal vervolgens de zalm uit de schaal en spoel deze af met koud water totdat het bruine- suikermengsel geheel is verdwenen.
5) Goed droogdeppen met keukenpapier.
6) Leg de zalm met vel naar beneden op een platte bakschaal of ovenschaal de zalm moet er in zijn geheel in passen.
7) Kwast de zalm met de 15 ml olijfolie en het restant van de bourbon goed in.
8) In de koelkast zetten totdat de zalm er iets glazig uit ziet (plus minus 2 uur).
9) Mocht je houtsnippers gebruiken, dan moeten deze zeker een half uur in water weken.
10) Maak de barbecue klaar voor indirect garen op zo’n 120°.
11) In de tussentijd klop alle ingrediënten voor de vinaigrette.
12) Als laatste rustig de overgebleven olijfolie toevoegen totdat de vinaigrette geëmulgeerd is en wegzetten.
13) Leg de houtsnippers in de barbecue en sluit de deksel, als de snipper beginnen te roken dan de zalm met de huid naar beneden op de barbecue leggen en deksel sluiten.
14) Indirect garen totdat de zalm gaar is gaar tijd om en nabij een uur en 10 minuten.
15) Laat de zalm nog 5 minuten rusten voordat deze word geserveerd samen met de vinaigrette.