Zeeuws Spek

Authentiek zelfgemaakte Zeeuws Spek. Hou rekening met 1-3 dagen marineren.

Zeeuws Spek

Bereidingstijd: 325 minuten

Ingredienten

Ingredienten voor 4-8 personen:
1 stuk buikspek zonder zwoerd (1200-1800 gram)
10 st kleine paprika’s
200 gr roomkaas
2 teentjes knoflook
verse kruiden & knoflook (optioneel)
500 gram gehakt
2 el rub naar eigen smaak

Marinade:
2 el pekelzout
2 el worcestersaus
1,5 dl ketjap manis
2 el dijon mosterd
1 el knoflookpoeder
1 el uienpoeder
1,5 el bruine basterd suiker
1 el gerookt paprikapoeder
1 el zeezout

Bereiding


1: haal het buikspek uit de verpakking
2: meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar
3: prik met een vork aan beide kanten gaatjes in het vet & vlees
4: smeer de marinade op het buikspek en vacumeer het stuk weer incl de marinade. Wanneer je geen vacumeermachine hebt dan kan het ook in een ziplock zak of strak inpakken in vershoudfolie
5: marineer het spek minimaal 1 dag, 3 dagen zou nog beter zijn
6: haal daarna het spek uit de zak en laat het op kamertemperatuur komen
7: stook de bbq op voor indirect garen bij 120 C° en voeg er 2 blokjes rookhout aan toe
8: plaats het spek op het rooster. Rook het spek tot een kerntemperatuur van 75-78 C° en laat het daarna helemaal afkoelen
9: snij het zeeuws spek op een snijmachine of met de hand in hele dunne plakken
10: snij de bovenkant van de mini paprika’s eraf en haal de pitjes eruit. Vul de paprika’s met roomkaas. Je kunt nog smaak toevoegen aan de roomkaas, bijvoorbeeld verse kruiden, knoflook of wellicht wat chili flakes om het lekker pittig te maken
11: meng het gehakt met de rub. Verdeel het gehakt over 10 gelijke porties en vorm 1 deel gehakt om 1 gevuld paprikaatje
12: omwikkel de mini paprika’s met het zeeuws spek en grill ze op de bbq, lak ze af met je favoriete bbq saus
13: leuk als snack als onderdeel van je hoofdgerecht! Eet smakelijk