•  
    Vandaag besteld, morgen in huis.
  •  
    Bel (0172) 577 147.
  •  
    Gratis verzenden in Nederland v.a. € 60,-
  •  
    Chat live met ons.

4-gangen kerstdiner met lamsrack

Heerlijk 4-gangendiner met lamsrack bestaande uit een amuse, voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Geweldig recept om te maken met Kerst!

4-gangen kerstdiner met lamsrack

Bereidingstijd: 165 minuten

Ingredienten

 

Gazpacho van komkommer, granny smith, verse gember & Peterselie
1 komkommer
½ granny smith appel
5 mm verse gember
6 takjes peterselie
zeezout
zwarte peper
1 theelepel rietsuiker
250 dl water

Wat heb je nodig?:
-blender
-litermaat
-4 kleine glaasjes
- weegschaal
-snijplank
-scherp mes

Koekje van gemengde paddenstoelen, quinoa & rozemarijn, geroosterde longhaas, truffeljus
-75 gram gort
-100 gram gemengde paddenstoelen
-1 takje rozemarijn
-zeezout
-zwarte peper
-1 ei
-2 eetlepels bloem
-350 gram longhaas
-1 theelepel truffeltappenade
-25 gram roomboter
-50 ml water
-50 ml runderfond

Wat heb je nodig?
-kookpan
-weegschaal
-steekring
-snijplank
-scherp mes
-diverse mengkommen
-koekenpan
-garde

Gebraden lamsracks, spruitjes met amandel/spek/knoflook en limoen en saus van zilverui, roseval aardappels in schil uit de oven
-1,3 kg lamsracks
-zeezout
-zwarte peper
-boter of olie om in te bakken
-750 gram spruitjes
-100 gram amandel
-100 gram spek
-2 tenen knoflook
-1 limoen (sap + rasp)
-200 gram verse zilverui
-25 gram boter
-50 ml rode wijn
-50 ml water
-1 dl fond(lams)
-500 gram roseval aardappel

Wat heb je nodig?
-koekenpan
-kookpan
-snijplank
-scherp mes
-oven
-ovenschaal
-diverse mengkommen
-handrasp
-garde

Kaasplankje met drie soorten kaas, druiven, vijgen jam en rucola sla
-150 gram franse schapenkaas
-150 gram Boerentruffel kaas
-150 gram Fourme D’Ambert
-1 tros verse druiven (rood of wit)
-100 gram gedroogde vijgen
-100 gram geleisuiker
-1 dl water
-rucola sla
-pompoen broodje

Wat heb je nodig?
-houten plank
-kaasmesjes
-steelpan
-scherp mes
-snijplank

 

Bereiding

Gazpacho van komkommer, granny smith, verse gember & Peterselie

1:Snij de komkommer in stukken en doe ze in de blender. (voor garnituur eventueel een stukje komkommer achterhouden.)

2: schil de appel en de verse gember en doe deze samen met de peterselie, zout, peper en rietsuiker in de blender.

3: blender het geheel totdat het helemaal glad is.

4: Serveer in glazen met eventueel peterselie en de achtergehouden komkommer.

 

Koekje van gemengde paddenstoelen, quinoa & rozemarijn, geroosterde longhaas, truffeljus

1: kook de quinoa in de kookpan met een snufje zout gaar. Als het gaar is afgieten op een zeefje en niet koud spoelen.

2: snij de gemengde paddenstoelen zo fijn mogelijk en bak deze in de koekenpan samen met de fijngehakte rozemarijn, zout en peper.

3: Doe in een grote mengkom de quinoa en het paddenstoelen mengsel. Voeg hieraan het ei en de bloem toe. Meng dit goed.

4: Vul op de snijplank een steekring ongeveer 1 cm hoog met het quinoa mengsel. Vul de steekring totdat het mengsel op in.

5: bak ik de koekenpan de quinoa koekjes goudbruin.

6: Maak op de snijplank de longhaas schoon (eventueel vliesjes of randjes vet) en rooster de longhaas in zn geheel in de koekenpan. Ongeveer 4 minuten op elke kant en laat hem daarna nog 4 minuten rusten op de snijplank zodat het vlees nog even kan rusten.

7: Blus ondertussen terwijl de longhaas uit de pan is het braadvocht af met de truffelpasta en roomboter en als dat gesmolten en uitgebruisd is met water en runderfond. Laat het even inkoken zodat het indikt. ( eventueel afbinden met wat maizena)

8: maak het bord op naar eigen idee. Voeg eventueel nog wat rucola sla toe.

 

Gebraden lamsracks, spruitjes met amandel/spek/knoflook en limoen en saus van zilverui, roseval aardappels in schil uit de oven

1: Maak op de snijplank de lamskoteletten schoon (verwijder het vlies op de filet, Niet de vet rand die erboven zit.)

2: Bak de lamskoteletten aan in de koekenpan en zorg dat ze een mooie kleur krijgen. Leg ze daarna in een ovenschaal.

3: Snij de roseval aardappels in eigen gewenste vorm (bijvoorbeeld in de lengte halveren en daarna weer halveren) Doe de aardappel partjes in een ovenschaal en breng ze op smaak met zeezout, peper en olijfolie. Eventueel kan er ook nog wat gehakte rozemarijn of tijm naar smaak worden toegevoegd. Bak de aardappels in de oven gaar op 200 graden in 25-35 minuten.

4: Zet de kookpan op het vuur met een snufje zout en breng het aan de kook. Blancheer als het water kookt de schoongemaakte spruiten erin af. (kort koken tot beetgaar)

5: Bak in de koekenpan de spekreepjes mooi bruin en leg ze daarna op een bordje.

6: Bak nu in het braadvocht de zilveruitjes goudbruin en blus ze af met de roomboter en daarna de rode wijn, water en fond. Kook dit in tot de juiste dikte. ( eventueel afbinden met maizena.)

7: Schuif de lamsracks in de oven en braad deze tot de gewenste gaarheid. 180 graden 10 minuten en daarna nog even laten rusten in de schaal uit de oven is medium.

8: rooster terwijl het vlees uit de oven staat te rusten de spruitjes, spekreepjes, knoflook en amandel in de koekenpan en blus dit af met het sap van de limoen. Eventueel van tevoren nog en limoen raspen (schil) en ook toevoegen.

9: maak nu het bord op naar eigen inzicht. (lamsracks, roseval aardappel, gebakken spruitjes en zilverui jus). Lamsracks kunnen in grote delen worden geportioneerd maar ook per botje worden afgesneden.

 

Kaasplankje met drie soorten kaas, druiven, vijgen jam en rucola sla

1:  Weeg de geleisuiker, water en gedroogde vijgen af. Snij de vijgen in gewenste vorm en doe alles in de steelpan. Breng het geheel aan de kook en zet het daarna op laag vuur en laat het pruttelen totdat er een jam substantie ontstaat. Haal het daarna van het vuur af.

2: Haal s’middags al de kaassoorten uit de koeling zodat deze lekker op temperatuur kunnen komen.

3: Snij voor de pompoen toast het pompoen broodje in zo dus mogelijke plakjes en rooster deze in de pan met wat olie. ( kan natuurlijk ook in de oven op een bakplaat)

4:Maak het kaasplankje op naar eigen smaak op bijvoorbeeld een houten plank of mooi bord. Serveer met de pompoen toast, rucola sla, vijgenjam en druiven.

Rating: 9.2, gebaseerd op 13088 beoordelingen.