Koud gerookte Maple Syrup Bacon

Koud gerookte Maple Syrup Bacon
Typische Amerikaanse manier om zelf bacon te roken. Lekker zoet en smokey! Hou rekening met 5 tot 7 dagen pekelen en 1 dag roken.

Ingrediënten

5 liter water
2 eetlepels natriumnitraat (kan weggelaten worden)
200 gram colorozozout
550 gram grof zout
200 gram bruine suiker
125 ml ahornsiroop Buikspek, ongeveer 2 stukken van 2500-3000 gram
Appel of Kersen rookhout

Bereiding

Giet het water, het natriumnitraat (curing zout), het colorozozout, het zout, de bruine suiker en de ahorsnsiroop in een grote pan.
Breng de pan aan de kook en zorg dat alles goed is opgelost in gedurende 10 tot 15 minuten.
Giet over in een grote emmer of bak e laat alles in 6-8 uur afkoelen. (zorg dat het buikspek er nog bij past)
Plaats het buikspek vervolgens in deze pekel en laat 5-7 dagen staan. Zorg dat het vlees goed ondergedompeld is.
Desgewenst kan het vlees in kleiner stukken gesneden worden, afhankelijk van de grootte van je smoker of bbq.
Haal op de dag van het roken het vlees uit de pekel en spoel goed af.
Dep het vlees vervolgens goed droog en laat nog 1 tot 3 uur drogen op bijvoorbeeld het rooster of de roosters van je smoker of bbq.
Bereid de smoker of bbq voor om te kunnen roken met het rookhout van je keuze.
Hou een temperatuur aan van circa 40 graden (indirect) gedurende 8 tot 12 uur
Als het vlees klaar is, snij het in dunne plakken en eet smakelijk!

(Spek wat gerookt is kunt u na afkoelen weer prima invriezen in kleinere porties.)