Geroosterd Speenvarken op z'n Duits

Geroosterd Speenvarken op z'n Duits

Een speenvarken in zijn geheel is een ware eye-catcher op ieder feestje.

Ingrediënten


  • Een Hollands speenvarken van ongeveer 8 kg
  • 450 gram zeezout
  • Zwarte peper versgemalen
  • 45 gram venkelzaad
  • 45 gram verse marjoraan
  • 4 middelgrote uien en in 4-en gesneden
  • 3 hele knoflook, teentjes geschild
  • 2 middelgrote appels gehalveerd
  • 1 citroen gehalveerd
  • 1 bos verse tijm
  • 250 tot 450 ml olijfolie
  • ½ liter witte wijn of water

Bereiding


  • 1. Verwarm de oven voor op 220°.
  • 2. Was het varken van binnen en van buiten met keukenpapier.
  • 3. Gebruik een grote braadslede, waar het varken helemaal in past (de hoogte van de zijkanten moet minimaal 5 cm hoog zijn).
  • 4. Wrijf de holte van het varken in met 225 gram zeezout, wat peper, 22 gram venkelzaad en marjoraan.
  • 5. Voeg de uien, knoflook, appels, citroen en de tijm toe, je kunt het eventueel dichtnaaien maar is niet noodzakelijk.
  • 6. Mix de overgebleven venkelzaad, marjoraan, zout, peper, en de olijfolie door elkaar en smeer de gehele buitenkant van het varken er mee in.
  • 7. Giet de wijn of water over je handen en was de overige ingrediënten van je af, wel boven het varken doen zodat het vocht in de braadslede terecht komt.
  • 8. Bedek de oren met aluminiumfolie.
  • 9. Braad het een kwartier in de oven op 220°.
  • 10. Breng de oven temperatuur daarna terug naar 160° en bak het varken 3½ tot 4 uur in de oven.
  • 11. Elk uur het varken omdraaien om een gelijke gaarheid te krijgen.
  • 12. Haal het varken uit de oven, bedek het varken met aluminiumfolie en laat het 10-15 minuten rusten voor het aan te snijden.