•  
    Vandaag besteld, morgen in huis.
  •  
    Bel (0172) 577 147.
  •  
    Gratis verzenden in Nederland v.a. € 60,-
  •  
    Chat live met ons.

Jodenhaas met aardpeer

Overheerlijke malse jodenhaas (schouderbiefstuk) met aardpeer en Duxelles

Jodenhaas met aardpeer

Bereidingstijd: 55 minuten

Ingredienten

Dit gerecht is voor 4 personen

600 gram jodenhaas

500 gram champignons

300 gram aardpeer

25 gram oude Beemster kaas

4 sjalotjes

2 teentjes knoflook

1 takje tijm

2 takjes peterselie

5 sprietjes bieslook

90 ml olijfolie

60 ml balsamicoazijn

Snufje cayennepeper

Zeezout

Peper

Keukenmachine of staafmixer

 

Bereiding

  • Pel en snipper de sjalotten
  • Pel en wrijf de knoflook fijn
  • Haal de tijmblaadjes van de takjes
  • Hak de peterselie, tijm en de bieslook fijn
  • Was en schil de aardperen en snij ze in de lengte in plakken van circa een ½ cm
  • Was en droog de champignons, snij deze in grove stukken. Hou er 4 heel voor de garnering

Bereidingswijze campignons - duxelles:

  • Verwarm in een middelgrote koekenpan een scheut olijfolie
  • Smoor de champignons met de helft van de gesneden sjalotten en de knoflook op halfhoog vuur zo’n 3 tot 4 minuten zonder dat ze gaan kleuren regelmatig omscheppen met een pollepel
  • Schep het gehele mengsel zonder het vocht in een keukenmachine of in een kom als je gebruik maakt van een staafmixer. Bewaar het vocht.
  • Rasp de helft van de kaas bij het mengsel en naar smaak zout en peper toevoegen. Vervolgens fijnhakken/malen en dan laten afkoelen 

Bereidingswijze vinaigrette:

  • Neem een koekenpan voeg een scheutje olijfolie toe en smoor het restant van de sjalotten zo’n 3 minuten op iets hoger vuur. Het geheel mag absoluut niet koken!
  • Voeg de balsamicoazijn toe en gedurende een minuut of 2 à 3 minuten op laag vuur laten intrekken op het allerlaagste vuur
  • Daarna het smoorvocht van de champignons en 6 eetlepels olijfolie toevoegen. Naar smaak zout en peper toevoegen en even roeren met een pollepel

Bereidingswijze aardpeer:

  • Neem een koekenpan en voeg een scheutje olijfolie toe en bak de aardperen op een laag vuurtje totdat ze gaar en lichtgekleurd zijn
  • Voeg op het laatst het restant van de gesnipperde sjalotten toe en een snufje Cayennepeper even laten smoren en op smaak brengen met zout en peper
  • Dit kun je van tevoren al klaar maken en vlak voor het eten even opwarmen in de oven

Bereidingswijze Jodenhaas:

  • Verwarm de oven voor op 160°
  • Besprenkel het vlees rondom naar smaak met zout en peper
  • Gebruik een ovenvaste (koeken)pan en een klein scheutje olijfolie en bak het vlees op hoog vuur rondom mooi bruin
  • Zet de pan in de oven en laat het zo’n 3 tot 5 minuten garen
  • Vlees uit de oven en afdekken. Zeker 5 minuten laten rusten

Uitserveren:

  • Verwarm 4 borden voor
  • Zet de aardperen even in de oven (is niet echt noodzakelijk)
  • Neem een steelpannetje, voeg de duxelles toe en even verwarmen op een laag vuurtje
  • Snij de 4 overige champignons in dunne plakken
  • Vlees op de draad in plakken snijden
  • Verdeel vervolgens het vlees en de plakjes aardpeer en de champignons over de borden en maak kleine bergjes duxelles ertussen
  • Schenk er wat basalmico-olijfvinaigrette over en nog wat geraspte kaas
  • Eet smakelijk

 

 

Rating: 9.2, gebaseerd op 13088 beoordelingen.