Lamsschenkel met Perzische kruiden

Lamsschenkel met Perzische kruiden
Een heel mooi gerecht uit de Perzische keuken. Om je vingers bij af te likken. Hou rekening met een nachtje marineren.

Ingrediënten

Ingrediënten: (voor 4 tot 6 personen)

4 lams achterschenkels


1 grote ui grof gesneden
10 gram gemalen kaneel
5 gram gemalen kardemonpeulen
5 gram gemalen nootmuskaat
5 gram kurkuma (koenjit)
5 gram versgemalen peper
2,5 gram verkruimelde saffraan
Zonnebloemolie
Sap van 2 citroenen vers ( ongeveer 4 eetlepels)
2,5 gram schil van de citroen
14 gram schil van een sinaasappel eventueel meer voor de garnering
Zeezout naar smaak toevoegen
Vers gemalen zwarte peper naar smaak toevoegen

Bereiding

Verwijder het overtollige vet van de lamsschenkels
Rijkelijk met zout bestrooien
Neem een glazen schaal en meng hierin de kaneel, nootmuskaat, de kardemon, de kurkuma en de zwarte peper
Verdeel de mix gelijkmatig over de schenkels en wrijf het in
Het geheel op kamertemperatuur gedurende een uur laten staan of afdekken en een nacht in de koelkast zetten
Neem een ovenvaste flinke pan met deksel en bedek de bodem minimaal met olie
Als de olie heet is de lam schenkel per 2 om en om bruin bakken zo’n 5 minuten
Uit de pan halen en wegzetten
Neem een schaaltje en voeg de saffraan met het citroensap 2 theelepels water en 125 ml warm water even mengen en een minuut of 10 laten staan
Verwarm de oven voor op 175°
Haal voorzichtig de olie uit de pan voeg de uien en bak deze totdat ze glazig zijn gedurende een minuutje of 8 tot 10
Naar smaak zout toevoegen de citroen en sinaasappel schillen, de tijm takjes en de laurierblaadjes toevoegen
Roer de saffraan mix er door heen en leg de lamschenkels terug in de pan
Voeg bouillon toe en breng het geheel aan de kook dan vuur uitzetten en de deksel erop
Zet de pan met deksel in de oven gedurende een uur tot 1½ uur totdat het vlees zo wat van het bot afvalt
Haal de lam schenkels er uit en leg deze in schaal en hou ze warm
Neem een zeef zet eronder een schaal en druk rustig met een pollepel het vocht eruit
Eerst uit de zeef de tijm en de laurierblaadjes en uien eruit halen
Haal ook het overtollige vet weg wat boven het vocht drijft weg eventueel nog zout toevoegen en opwarmen en over de lam schenkels gieten
Sprenkel de peterselie de mint en het restant van de sinaasappel schillen als garnering over de lam schenkels