•  
    Vandaag besteld, morgen in huis.
  •  
    Bel (0172) 577 147.
  •  
    Gratis verzenden in Nederland v.a. € 60,-
  •  
    Chat live met ons.

Rib eye steak Bordelaise met blauwe kaaspuree

Fijn gekruide steaks met een ontzettend lekkere aardappelpuree.

Rib eye steak Bordelaise met blauwe kaaspuree

Bereidingstijd: 50 minuten

Ingredienten

Voor 4 personen

4 rib eye steaks of entrecote  van ongeveer 2 ons

4 ons beenmerg, gekookt en in stukjes gesneden

1 eetlepel olijfolie

6 eetlepels ongezouten boter (in stukjes)

Kruiden rub (zie recept onderaan de pagina)

½ kopje fijn gesneden sjalotjes

1 takje tijm

Zeezout

Versgemalen zwarte peper

1 kopje runderbouillon

1 kopje rode Bordeaux

Waterkers als garnering

Blauwe kaas puree

750 gram aardappelen

1¾ theelepel zee zout

125 gram crème fraîche

4 eetlepels ongezouten boter

¼ theelepel versgemalen zwarte peper

600 gram Roquefort, of Franse blauwe kaas (bijv. Bleu d`Avergne of Fourme d`Ambert)

2 theelepels vers gehakte peterselie blaadjes

Kruiden rub

Onderstaande ingrediënten door elkaar mengen:

2½ eetlepels paprika poeder

2 eetlepels zeezout

2 eetlepels knoflookpoeder

1 eetlepel vers gemalen zwarte peper

1 eetlepel uienpoeder

1 eetlepel cayenne poeder

1 eetlepel gedroogde oregano blaadjes

1 eetlepel gedroogde tijm

Bereiding

1)      Verhit een grillpan op hoog vuur.

2)      Smeer de steaks in met de kruiden rub, zeezout en de versgemalen peper.

3)      Plaats de steaks in een grill pan en bak deze medium rare in ongeveer 3 minuten aan beide zijden.

4)      Haal de steaks uit de pan en laat deze 5 minuten rusten.

5)      De steaks diagonaal dun insnijden.

6)      Terwijl de steaks bakken in een braadpan 1 dessertlepel boter niet helemaal bruin laten worden in de pan en sjalotjes toevoegen en 3 minuten al roerend laten bakken.

7)      Voeg de wijn toe en het geheel aan de kook brengen. Dan tot de helft laten inkoken.

8)      Voeg de tijm en runderbouillon toe en weer aan de kook brengen. Ook nu weer tot de helft laten inkoken.

9)      Zet het vuur lager en klop de stukjes boter er geleidelijk door.

10)  Haal het takje tijm eruit en voeg het beenmerg toe.

11)  Naar smaak zee zout en vers gemalen peper toevoegen.

 

Blauwe kaas puree

1)      Schil de aardappelen in de lengte en snij de aardappel in partjes van 2½cm

2)      Zet de een middelgrote pan op het vuur met een theelepel zout

3)      De aardappelen moeten ruim onder water staan

4)      Op hoog vuur zetten en laten koken, daarna wat lager zetten en de aardappelen ongeveer 25 minuten laten koken totdat ze vork gaar zijn

5)      Giet de aardappelen af in een vergiet en schud even met de pan

6)      Voeg de crème fraîche en nog ¾ theelepel zee zout en de vers gemalen peper

7)      Met het vuur op klein stampen en mixen totdat alles goed gemengd is

8)      Voeg als laatste de blauwe kaas en de peterselie toe en meng het goed door elkaar totdat alle smaken goed in elkaar overgaan

Rating: 9.2, gebaseerd op 13921 beoordelingen.