Rib eye steak Bordelaise met blauwe kaaspuree
< 20 minuten
4 personen
Gemiddeld
Grill
Fijn gekruide steaks met een ontzettend lekkere aardappelpuree.
Ingrediënten
- 4 rib eye steaks of entrecote van ongeveer 200 gram
- 4 ons beenmerg, gekookt en in stukjes gesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- 6 eetlepels ongezouten boter (in stukjes)
- Kruiden rub (zie recept onderaan de pagina)
- ½ kopje fijn gesneden sjalotjes
- 1 takje tijm
- Zeezout
- Versgemalen zwarte peper
- 1 kopje runderbouillon
- 1 kopje rode Bordeaux
- Waterkers als garnering
Blauwe kaas puree:
- 750 gram aardappelen
- 1¾ theelepel zeezout
- 125 gram crème fraîche
- 4 eetlepels ongezouten boter
- ¼ theelepel versgemalen zwarte peper
- 600 gram Roquefort, of Franse blauwe kaas (bijv. Bleu d`Avergne of Fourme d`Ambert)
- 2 theelepels vers gehakte peterselie blaadjes
Kruiden rub:
- 2½ eetlepels paprika poeder
- 2 eetlepels zeezout
- 2 eetlepels knoflookpoeder
- 1 eetlepel vers gemalen zwarte peper
- 1 eetlepel uienpoeder
- 1 eetlepel Cayenne poeder
- 1 eetlepel gedroogde oregano blaadjes
- 1 eetlepel gedroogde tijm
Meng de bovenstaande ingrediënten goed door elkaar
Bereiding
- 1. Verhit een grillpan op hoog vuur.
- 2. Smeer de steaks in met de kruiden rub, zeezout en de versgemalen peper.
- 3. Plaats de steaks in een grill pan en bak deze medium rare in ongeveer 3 minuten aan beide zijden.
- 4. Haal de steaks uit de pan en laat deze 5 minuten rusten.
- 5. De steaks diagonaal dun insnijden.
- 6. Terwijl de steaks bakken in een braadpan 1 dessertlepel boter niet helemaal bruin laten worden in de pan en sjalotjes toevoegen en 3 minuten al roerend laten bakken.
- 7. Voeg de wijn toe en het geheel aan de kook brengen. Dan tot de helft laten inkoken.
- 8. Voeg de tijm en runderbouillon toe en weer aan de kook brengen. Ook nu weer tot de helft laten inkoken.
- 9. Zet het vuur lager en klop de stukjes boter er geleidelijk door.
- 10. Haal het takje tijm eruit en voeg het beenmerg toe.
- 11. Naar smaak zee zout en vers gemalen peper toevoegen.
Blauwe kaas puree:
- 1. Schil de aardappelen in de lengte en snij de aardappel in partjes van 2½cm
- 2. Zet de een middelgrote pan op het vuur met een theelepel zout
- 3. De aardappelen moeten ruim onder water staan
- 4. Op hoog vuur zetten en laten koken, daarna wat lager zetten en de aardappelen ongeveer 25 minuten laten koken totdat ze vork gaar zijn
- 5. Giet de aardappelen af in een vergiet en schud even met de pan
- 6. Voeg de crème fraîche en nog ¾ theelepel zee zout en de vers gemalen peper
- 7. Met het vuur op klein stampen en mixen totdat alles goed gemengd is
- 8. Voeg als laatste de blauwe kaas en de peterselie toe en meng het goed door elkaar totdat alle smaken goed in elkaar overgaan