Rib eye steak Bordelaise met blauwe kaaspuree

Rib eye steak Bordelaise met blauwe kaaspuree

Fijn gekruide steaks met een ontzettend lekkere aardappelpuree.

Ingrediënten


  • 4 rib eye steaks of entrecote van ongeveer 200 gram
  • 4 ons beenmerg, gekookt en in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 6 eetlepels ongezouten boter (in stukjes)
  • Kruiden rub (zie recept onderaan de pagina)
  • ½ kopje fijn gesneden sjalotjes
  • 1 takje tijm
  • Zeezout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1 kopje runderbouillon
  • 1 kopje rode Bordeaux
  • Waterkers als garnering

Blauwe kaas puree:

  • 750 gram aardappelen
  • 1¾ theelepel zeezout
  • 125 gram crème fraîche
  • 4 eetlepels ongezouten boter
  • ¼ theelepel versgemalen zwarte peper
  • 600 gram Roquefort, of Franse blauwe kaas (bijv. Bleu d`Avergne of Fourme d`Ambert)
  • 2 theelepels vers gehakte peterselie blaadjes

Kruiden rub:

Meng de bovenstaande ingrediënten goed door elkaar

Bereiding


  • 1. Verhit een grillpan op hoog vuur.
  • 2. Smeer de steaks in met de kruiden rub, zeezout en de versgemalen peper.
  • 3. Plaats de steaks in een grill pan en bak deze medium rare in ongeveer 3 minuten aan beide zijden.
  • 4. Haal de steaks uit de pan en laat deze 5 minuten rusten.
  • 5. De steaks diagonaal dun insnijden.
  • 6. Terwijl de steaks bakken in een braadpan 1 dessertlepel boter niet helemaal bruin laten worden in de pan en sjalotjes toevoegen en 3 minuten al roerend laten bakken.
  • 7. Voeg de wijn toe en het geheel aan de kook brengen. Dan tot de helft laten inkoken.
  • 8. Voeg de tijm en runderbouillon toe en weer aan de kook brengen. Ook nu weer tot de helft laten inkoken.
  • 9. Zet het vuur lager en klop de stukjes boter er geleidelijk door.
  • 10. Haal het takje tijm eruit en voeg het beenmerg toe.
  • 11. Naar smaak zee zout en vers gemalen peper toevoegen.

Blauwe kaas puree:

  • 1. Schil de aardappelen in de lengte en snij de aardappel in partjes van 2½cm
  • 2. Zet de een middelgrote pan op het vuur met een theelepel zout
  • 3. De aardappelen moeten ruim onder water staan
  • 4. Op hoog vuur zetten en laten koken, daarna wat lager zetten en de aardappelen ongeveer 25 minuten laten koken totdat ze vork gaar zijn
  • 5. Giet de aardappelen af in een vergiet en schud even met de pan
  • 6. Voeg de crème fraîche en nog ¾ theelepel zee zout en de vers gemalen peper
  • 7. Met het vuur op klein stampen en mixen totdat alles goed gemengd is
  • 8. Voeg als laatste de blauwe kaas en de peterselie toe en meng het goed door elkaar totdat alle smaken goed in elkaar overgaan