•  
  Kies zelf je leverdag
 •  
  Bel (0172) 577 147.
 •  
  Gratis verzenden in Nederland v.a. € 60,-
 •  
  Chat live met ons.

Mei, de maand van het Kalfsvlees

Het ontstaan van de markt voor kalfsvlees

Ruim 10 jaar na de Tweede Wereldoorlog was er in Nederland een periode waarin veel kalveren werden geboren, voornamelijk door de bloeiende melkindustrie. Een koe geeft namelijk alleen melk als zij ieder jaar een kalf krijgt. Er konden maar weinig kalveren worden aangehouden voor de melkproductie, ongeveer 30% bleef op het moederbedrijf. Er kwam dus veel aanbod aan kalfsvlees.

Slachterij van der Pijl in Ter Aar

Slachterij van der Pijl was een van de grootste kalverslachterijen in de regio. In de maanden januari tot en met mei werden deze kalveren geslacht. Er zat toen nog weinig smaak aan de kalveren en daarom werd het vlees veelal voor de vleeswarenindustrie gebruikt.

In de loop der jaren werden er natuurlijk manieren uitgedacht om dit vlees commerciëler in te zetten. Door het voeren met melk kreeg het vlees een betere smaak en was het vlees licht van kleur. Dit werd bekend als blank kalfsvlees wat vooral in Griekenland en Italië erg populair was. Het merendeel werd dan ook geëxporteerd.

Foto van kalfjes in de stal De kalveren in de stal krijgen heerlijk voer en veel bewegingsvrijheid

Het kalfsvlees van nu

Inmiddels is de kalversector goed georganiseerd. Het dierenwelzijn en diergezondheid staat hoog in het vaandel. De kalveren worden gehouden in ruime, lichte stallen. Op het menu staat kalvermelk en ruwvoer. Dit uitgebalanceerde menu staat garant voor een delicaat lekker stukje kalfsvlees. Het is licht verteerbaar, bevat niet veel vet en is heerlijk zacht vlees. En culinair biedt het ongelofelijk veel mogelijkheden, denk alleen al eens aan de Italiaanse gerechten die met kalfsvlees worden gemaakt. Of wat dacht je van een op een gesloten barbecue langzaam (24 uur) gegaard halsbroodje voor een pulled veal? Kalfs spareribs, kalfsbiefstuk , kalfswangen of een mooie kalfspicanha.

Vleesspecialiteiten bij Beef&Steak

Bij Beef&Steak weten we wat er allemaal mogelijk is met kalfsvlees en kunnen we de beste delen voor je selecteren. De hele maand mei zal dan ook in het teken staan van kalfsvlees. Wij dagen je uit! Probeer het eens en je zult verstelt staan!

Gebraden Kalfslende met bot van Hollands kalfsvlees, ook bekend als 'frenched rack" Gesneden kalfs rack, het kalfsvlees is mooi rosé van binnen

Rating: , gebaseerd op beoordelingen.