Chateaubriand met Bearnaise saus en "Chateau" aardappelen

Chateaubriand met Bearnaise saus en "Chateau" aardappelen

Zeer compleet gerecht met een zachte chateaubriand met bijpassend sausje.

Ingrediënten


  • 1 stuk Chateaubriand van ca. 400 gram
  • 2 eetlepels boter
  • Zout naar smaak toevoegen
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak toevoegen
  • 8 eetlepels boter
  • 16 geschilde kleine witte aardappelen (Tourneé gesneden)
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie

De saus:

  • 3 eetlepels witte azijn
  • 3 eetlepels witte wijn
  • 10 peperkorrels, geplet
  • 2 eetlepels fijngehakte sjalotjes
  • 1 eetlepel gehakte dragon
  • 1 eetlepel water
  • 3 eierdooiers
  • 1 kop ongezouten boter, gesmolten
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie blaadjes

Bereiding


  • 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • 2. Wrijf het vlees in met zout en peper. Smelt de boter in een grote koekenpan op hoog vuur en schroei het vlees in 2 minuten aan beide kanten goudbruin.
  • 3. Plaats in de oven en grill gedurende 20 tot 25 minuten voor medium rare. Bij gebruik van een kernthermometer, gaar door tot ongeveer 55 graden Celsius. Haal uit de oven en laat 5-10 minuten rusten alvorens te snijden. Serveer met de aardappels en saus.

De aardappelen:

  • 1. Smelt 8 eetlepels boter in een pan op middelhoog vuur.
  • 2. Voeg de aardappelen en breng op smaak met zout en peper. Bak ze 4-5 minuten voor.
  • 3. Leg de aardappelen in de oven en rooster gedurende circa 20 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Schud de aardappelen af en toe om.
  • 4. Haal uit de oven en voeg de peterselie toe.

De saus:

  • 1. Combineer de azijn, wijn, peperkorrels, sjalotten, en dragon in een steelpannetje. Breng alles aan de kook en reduceer dit tot 1 eetlepel. Voeg daarna 1 eetlepel water toe.
  • 2. Neem een pan met kokend water. Doe nu de eidooiers en het mengsel in een roestvrij kom en klop dit schuimig boven de pan met kokend water. Voeg geleidelijk de boter toe tot de saus dikker wordt. Breng op smaak met zout en peper. Zeef de saus door een puntzeef en zet apart.