
Gans met aardappelpuree en zuurkool
> 3 uren
6 personen
Moeilijk
Oven

Heerlijke hele gans.
Ingrediënten
- 1 panklare gans (ca. 4 kg)
- 2 biologische sinaasappels
- 3 uien
- 2 TL gedroogde bijvoet
- 2 laurierbladeren
- Zout
- Keukentouw
Bereiding
- Hou van de gans de reuzel apart voor de saus. Haal de vleugeleinden van de gans en gebruik ze voor de saus.
- Snijd de sinaasappels in stukken en de uien grof hakken. Mix alles met de bijvoet en de laurier en vul de gans daarmee. Bind de poten losjes aan elkaar met het keukentouw. Smeer de gans stevig in met zout. Met de borstkans naar beneden op een diepe schaal zetten. 100-200 ml water toevoegen. In een voorverwarmde oven op 180 graden op het laagste rooster 30 minuten laten garen (convectie is niet aan te raden).
- Keer de gans en laat nog 2,5 uur door garen. Na een uur voor de eerste keer, en vervolgens iedere 30 minuten met het eigen vet begieten.
- 15 minuten voor het einde van het koken de oventemperatuur tot 220 graden verhogen. Snijd de gans aan en serveer met aardappelpuree en zuurkool.