
Gesmoorde BBQ lamsschenkel met honing glazuur
> één uur
4 personen
Moeilijk
BBQ/oven

Zeer uitgebreid en lekker recept voor de Dutch Oven.
Ingrediënten
- 4 Lamsschenkels
- 5 gram (zoet) paprikapoeder
- 5 gram gemberpoeder
- 5 gram kurkuma (koenjit)
- 5 gram Cayenne peper
- 5 gram gedroogde munt
- 2,5 gram koriander poeder
- 2,5 gram komijn poeder
- Zeezout naar smaak toevoegen
- Vers gemalen zwarte peper naar smaak toevoegen
Het smoren:
- 3 middelgrote gele uien gesneden
- 150 gram gesneden tomaten uit blik
- 40 gram verse koriander alleen de stelen gesneden (blaadjes beware voor garnering)
- 30 ml citroensap; eventueel meer naar smaak toevoegen
- 1 teentje knoflook fijn gesneden
- 4 geschrapte gewassen wortelen en in de lengte gesneden van 5 cm
- 2 medium koolraap gewassen en geschild gesneden stukjes in 2,5 cm
- 300 gram kikkererwten, vers gekookt of uit blik uitgelekt
- Zeezout naar smaak toevoegen
Het glazuur:
- 85 gram honing
- 10 ml citroensap
- 5 gram gedroogde munt
- 5 gram Harissa (optioneel, Tunesische saus van pepertjes)
- Serveren met couscous en de gehakte koriander blaadjes
Bereiding
- 1. Meng de komijn, paprikapoeder, gember, kurkuma, Cayenne, mint, koriander, zout en peper naar smaak toevoegen goed door elkaar.
- 2. Smeer de racks in met 2 eetlepels van dit mengsel en bewaar de rest voor het smoren.
- 3. Afdekken en bij voorkeur de hele nacht in de koelkast zetten.
- 4. Zet de barbecue aan en grill de schenkels goudbruin gedurende een minuut of 4 aan beide zijden.
- 5. Kort aflaten koelen en dan elke rack met 3 of 4 lussen opbinden
Het smoren:
- 1. Neem een Dutch oven of een grote zware gietijzeren pan met deksel die op de barbecue kan.
- 2. Neem de uien, tomaten, koriander, citroensap, knoflook, en overgebleven mengsel en doe dit in de pan.
- 3. Voeg er 1 liter water aan toe en een snufje zout.
- 4. Leg de schenkels in de pan erbij naast elkaar en doe deksel erop en zet de pan op het koude gedeelte van de barbecue en doe het barbecuedeksel dicht.
- 5. Voeg na een uurtje de wortel, koolraap en de kikkererwten toe, deksel weer op de pan.
- 6. Sluit de barbecue wederom en laat het geheel stoven totdat het schenkels gaar zijn, dit zal ongeveer een half uur tot een uur zijn.
- 7. Haal de schenkels eruit met een schuimspaan en leg ze op een houten plank.
- 8. Herhaal dit moet de groentes en doe ze in een vuurvaste schaal en zorg dat de groentes warm blijven.
- 9. Neem een vuurvaste schaal en giet hier het overgebleven vocht in, totdat het vet boven komt drijven.
- 10. Proef het vocht en als deze te waterig smaakt opnieuw aan de kook brengen.
- 11. Naar smaak nog peper en zout en citroensap toevoegen en warm houden
Het glazuur:
- 1. Bereid de barbecue voor op indirect grillen.
- 2. Meng in een schaal de honig, citroensap de munt en eventueel de harissa (is optioneel) goed door elkaar.
- 3. Voeg er nog 45 ml van het vocht voor het smoren aan toe en doe het in een steelpannetje.
- 4. Op het vuur en aan de kook laten komen, lager zetten en 1 tot 2 minuten laten inkoken moet een stroperige massa worden.
- 5. Kwast de schenkels in met deze massa en leg ze op de barbecue, regelmatig draaien en kwasten ongeveer een minuut of 5.
- 6. Het is de bedoeling dat het glazuur gaat bubbelen en hier en daar zwarte vlekken krijgt.
- 7. Om uit te serveren verwijder het slagerstouw en neem een grote platte schaal en leg hier de couscous op dan de groentes en vervolgens de schenkels als garnering de korianderblaadjes.
- 8. Gebruik de overgebleven saus van het kwasten samen met wat Harissa. Meng dit en serveer erbij.