Ribbe

Ribbe

Ribbe is een traditioneel Noors gerecht voor het kerstdiner.

De naam Ribbe komt uit het Noors. In Noorwegen is de Ribbe een traditioneel gerecht, bijvoorbeeld als kerstdiner. De Ribbe bestaat uit de varkensbuik met de ribben, en zwoerd. Je hebt dan buikspek met zwoerd en buikspareribs in één.

Dit recept is opgesteld door een professionele chef en wordt je aangeboden door BEEF&STEAK. Je kunt, indien gewenst, de producten eenvoudig bestellen via onderstaande links / overzicht onderaan.

Ingrediënten


Bereiding

Zo bereid je dit recept!


  • 1. Kerf het zwoerd in twee richtingen zodat zich blokjes vormen. Giet wat kokend water over het zwoerd zodat het iets loskomt.
  • 2. Wrijf het zwoerd in met grofzout laat het zwoerd een dag in de koelkast drogen. Veeg voor de bereiding het natte grofzout weg en wrijf opnieuw droog grofzout in de kerven.
  • 3. Giet 2 dl water in een schaal die onder het rooster wordt geplaatst, en bedek het vleesgedeelte van de varkensbuik met folie en laat het zwoerd vrij.
  • 4. Smeer de varkensbuik in met de peper, cayennepeper, zout
  • 5. Gaar de varkensbuik met zwoerdkant naar het vuur in het midden van de oven of bbq op 220 ° C gedurende 20 minuten. Op deze manier wordt het zwoerd knapperig.
  • 6. Verwijder de schaal met water en verlaag de temperatuur tot 160 °. Pak de gehele varkensbuik in met aluminiumfolie.
  • 7. Gaar nog eens  1 1/2 uur in de folie. Verwijder vervolgens de folie en gaar de buik af op hoge temperatuur met zwoerdkant naar de warmtebron gedurende 45 minuten, tot een kerntemperatuur van 67 graden Celsius. Het zwoerd gaat borrelen/ vormt belletjes.
  • 8. Laat 20 minuten staan alvorens aan te snijden. Serveer met pasteitjes, worstjes, appels, pruimen, rode kool of rode bosbessen. Het zwoerd is knapperig en kan worden gegeten.