
Runderossobuco met Lemon-Peterselie Gremolata
> 3 uren
4 personen
Moeilijk
Pan

Low&Slow met heerlijke ossobuco. Lekkere frisse variatie met citroen. Ook lekker in de Dutch oven!
Ingrediënten
- 1 kilo runderschenkel in plakken
- 140 gram bloem
- 4 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1½ eetlepel olijfolie extra virgin
- 120 ml droge witte wijn
- 240 ml kippenbouillon
- 1½ theelepel balsamico azijn
- ½ theelepel gedroogde oregano
- 1 middelgrote ui gesneden
- 150 gram wortel, geschraapt en gesneden
- 1 stengel bleekselderij gesneden
- 4 takjes verse tijm
- 2 laurierblaadjes
- Klein blikje tomatenpuree
- Snufje gemalen kruidnagel
- Zeezout naar smaak
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
Gremolata:
- Paar takjes platte peterselieblaadjes fijn gesneden
- 2 middelgrote teentjes knoflook fijn gesneden
- 1 eetlepel geraspte citroenschil
Bereiding
Gremolata:
- 1. Mix de peterselie, knoflook en de geraspte citroenschil in een kleine schaal.
- 2. Vlak voor het serveren besprenkelen over de runder schenkel
Runderossobuco:
- 1. Dep de schenkels goed droog met keukenpapier.
- 2. 130 gram bloem uitstrooien op een bord.
- 3. De schenkels kruiden met zout en peper naar smaak.
- 4. Paneer de schenkels in de bloem en schud de overige bloem eraf.
- 5. Doe de olie in een grote koekenpan en wacht totdat de olie lichtelijk gaat roken.
- 6. Bak de schenkels aan beide zijden goudbruin.
- 7. Voeg de uien, wortelen en bleekselderij toe aan de schenkels en bak het geheel op half hoog vuur totdat de groenten halfgaar zijn. Af en toe roeren.
- 8. De knoflook en de tomatenpuree toevoegen, blijven roeren totdat het gaat binden.
- 9. Voeg de wijn toe en schraap over de bodem van de pan met een houten pollepel zodat aangekoekte stukjes los komen.
- 10. Neem een grote braadpan en hevel alles over. Voeg de bouillon, azijn, oregano, tijm laurierblaadjes en een snufje kruidnagelpoeder.
- 11. Deksel op de pan en op laag vuur zetten en zo’n 6 uur laten sudderen. Het vlees moet zacht zijn.
- 12. Haal de tijm en laurierblaadjes er vervolgens uit en room het vet af uit de pan.
- 13. Neem 120 ml van de jus en doe deze in een middelgrote koekenpan.
- 14. Roer de overgebleven bloem er goed door heen, totdat er geen klontjes meer zijn.
- 15. Voeg de rest van de jus toe en breng het geheel aan de kook totdat de jus indikt tot dikke jus. Goed blijven roeren.
- 16. Eventueel nog naar smaak wat zout en peper toevoegen.
Leg de schenkels op een bord en doe er wat jus overheen en garneer met de gremolata en serveer uit.