
Sukadelappen stoofpotje
> 3 uren
4 personen
Gemiddeld
Pan

Lekker low en slow met sukadelappen. Een smaakvol basisrecept voor een stoofpotje.
Ingrediënten
- 1000 gram Sukadelappen
- 45 ml olijfolie
- 3 kleine sjalotjes of een middelgrote ui, gesneden
- 2 stengels bleekselderij, gesneden
- 2 wortelen, dik gesneden
- 2 teentjes knoflook, geplet
- 250 ml rode wijn
- 500 ml runderbouillon
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 4 of 5 verse takjes tijm
- 1 laurierblaadje
- 5 gram mosterd
- Zeezout
- Vers gemalen zwarte peper
Bereiding
- 1. Verwarm de oven voor op 160°
- 2. De sukadelappen kruiden met zout en de peper aan beide zijden. De zwarte peper mag rijkelijk worden gebruikt.
- 3. Neem een grote koekenpan met dikke bodem en verwarm hierin een eetlepel olie.
- 4. Bak de sukadelappen op half hoog vuur aan beide zijden bruin.
- 5. Leg de sukadelappen in een braadslede.
- 6. Gebruik dezelfde koekenpan als daarnet en voeg de overgebleven olie toe en bak hierin de sjalotjes, bleekselderij en de wortelen goudbruin in ongeveer 6 tot 8 minuten.
- 7. Voeg de knoflook toe bak het circa een minuut en hevel het geheel over naar de braadslede.
- 8. Blus de koekenpan af met de rode wijn, lichtelijk aan de kook brengen en constant blijven roeren. Dan in zijn geheel overgieten in de braadslede.
- 9. Roer de bouillon en de tomatenpuree door elkaar en doe ze in een koekenpan.
- 10. Haal de blaadjes tijm van de takjes en verspreid ze in de pan, voeg het laurierblaadje en de mosterd toe, goed blijven roeren totdat het mengsel goed is gemengd.
- 11. Breng het vervolgens aan de kook en direct daarna van het vuur halen. Roer door de rest heen.
- 12. Dek de braadslede af met een deksel en bak het geheel tussen 3 en 3½ uur totdat het vlees lekker mals is.
- 13. Haal het vet tussendoor weg wat aan de oppervlakte drijft tijdens het bereiden.
- 14. Haal het vlees uit de oven en leg het op een bord.
- 15. Houd een zeef boven een braadpan, zeef de groente hier door, druk nog even extra op de groente om alles optimaal te gebruiken. Nog peper en zout naar smaak toevoegen.
- 16. Laat het geheel nog zo'n 3 tot 5 minuten sudderen, moet indikken en gaan glanzen.
- 17. Voeg de sukadelappen toe en warm gedurende 3 tot 4 minuten op.
- 18. Regelmatig de saus over het vlees heen scheppen.
- 19. Serveren met groene groentes en aardappelpuree.