
Beef Fingers met Espresso Marinade & Blauwe bessen-BBQ Glazuur
> 3 uren
4 personen
Gemiddeld
BBQ

Sappige beef fingers met een huisgemaakte kersen-BBQ saus: langzaam gegaard, perfect gekaramelliseerd en onweerstaanbaar vol van smaak.
Dit recept is opgesteld door Ronald van der Pol en wordt je aangeboden door BEEF&STEAK. Je kunt, indien gewenst, de producten eenvoudig bestellen via onderstaande links / overzicht onderaan.
Ingrediënten
Voor het vlees:
- 1 kg beef fingers (short rib strips)
- Zout en peper (eventueel voor het afgrillen)
Voor espresso marinade:
- 1 dubbele espresso (±60 ml) – sterk & afgekoeld
- 2 el sojasaus
- 1 el balsamicoazijn
- 1 el bruine suiker
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 el olijfolie
- 75 gram SmokeyQ Beef rub
Voor Blauwe bessen-BBQ saus:
- 200 g verse blauwe bessen, gehalveerd
- 150 ml BBQ-saus SmokeyQ BBQ Saus
- 1 el SmokeyQ cold smoked honing
- 1 tl appelciderazijn
- 1 rode ui, fijn gesnipperd
- 1 tl geraspte verse gember (optioneel)
- Snufje zout
Bereiding
Zo bereid je dit recept!
Beef fingers marineren:
- 1. Meng alle marinade-ingrediënten in een kom of ziplockzak.
- 2. Voeg de beef fingers toe en laat minstens 2 uur marineren. Het mag ook langer, max. 6 uur.
- 3. Haal het vlees daarna uit de marinade en laat op kamertemperatuur komen. Dep lichtjes droog voor het grillen.
Blauwe bessen-BBQ saus maken:
- 1. Fruit de rode ui in een klein pannetje met wat olie tot glazig.
- 2. Voeg de verse bessen toe, laat dat 5 minuten op temperatuur komen.
- 3. Voeg de BBQ-saus, azijn, honing en dan de eventuele gember toe.
- 4. Laat zachtjes inkoken op middelhoog vuur (±15 min), tot de saus indikt en de bessen uit elkaar vallen.
- 5. Pureer grof met een staafmixer of prak met een vork voor een rustieke saus.
- 6. Breng op smaak met zout en laat afkoelen.
- 7. Voor een glanzende afwerking, saus zeven en monteren met 70G boter, eventueel nogmaals zeven.
Beef fingers bereiden:
- 1. Bereid de BBQ voor op indirecte hitte op ±120–130°C.
- 2. Gaar de beef fingers langzaam (low & slow) voor ongeveer 4–4,5 uur, tot ze zacht en sappig zijn (kern ±91°C).
- 3. Kwast ze in de laatste 15 minuten in met de blauwe bessen-BBQ saus en geef eventueel een snelle afgrilling boven directe hitte voor karamellisatie.
Serveren:
- Serveer met extra blauwe bessen-BBQ saus, vers brood of maisbrood, en een frisse salade.
Serveer-tip: Wijntje? Perfect met een gekoelde Zinfandel een aardse tegenhanger van de zoete blauwebessen BBQ saus.