Beef Fingers met Espresso Marinade & Blauwe bessen-BBQ Glazuur

Beef Fingers met Espresso Marinade & Blauwe bessen-BBQ Glazuur

Sappige beef fingers met een huisgemaakte kersen-BBQ saus: langzaam gegaard, perfect gekaramelliseerd en onweerstaanbaar vol van smaak.


Dit recept is opgesteld door Ronald van der Pol en wordt je aangeboden door BEEF&STEAK. Je kunt, indien gewenst, de producten eenvoudig bestellen via onderstaande links / overzicht onderaan.

Ingrediënten


Voor het vlees:

  • 1 kg beef fingers (short rib strips)
  • Zout en peper (eventueel voor het afgrillen)

Voor espresso marinade:

  • 1 dubbele espresso (±60 ml) – sterk & afgekoeld
  • 2 el sojasaus
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 el bruine suiker
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 el olijfolie
  • 75 gram SmokeyQ Beef rub

Voor Blauwe bessen-BBQ saus:

Bereiding

Zo bereid je dit recept!


Beef fingers marineren:

  • 1. Meng alle marinade-ingrediënten in een kom of ziplockzak.
  • 2. Voeg de beef fingers toe en laat minstens 2 uur marineren. Het mag ook langer, max. 6 uur.
  • 3. Haal het vlees daarna uit de marinade en laat op kamertemperatuur komen. Dep lichtjes droog voor het grillen.

Blauwe bessen-BBQ saus maken:

  • 1. Fruit de rode ui in een klein pannetje met wat olie tot glazig.
  • 2. Voeg de verse bessen toe, laat dat 5 minuten op temperatuur komen.
  • 3. Voeg de BBQ-saus, azijn, honing en dan de eventuele gember toe.
  • 4. Laat zachtjes inkoken op middelhoog vuur (±15 min), tot de saus indikt en de bessen uit elkaar vallen.
  • 5. Pureer grof met een staafmixer of prak met een vork voor een rustieke saus.
  • 6. Breng op smaak met zout en laat afkoelen.
  • 7. Voor een glanzende afwerking, saus zeven en monteren met 70G boter, eventueel nogmaals zeven.

Beef fingers bereiden:

  • 1. Bereid de BBQ voor op indirecte hitte op ±120–130°C.
  • 2. Gaar de beef fingers langzaam (low & slow) voor ongeveer 4–4,5 uur, tot ze zacht en sappig zijn (kern ±91°C).
  • 3. Kwast ze in de laatste 15 minuten in met de blauwe bessen-BBQ saus en geef eventueel een snelle afgrilling boven directe hitte voor karamellisatie.

Serveren:

  • Serveer met extra blauwe bessen-BBQ saus, vers brood of maisbrood, en een frisse salade.

Serveer-tip: Wijntje? Perfect met een gekoelde Zinfandel een aardse tegenhanger van de zoete blauwebessen BBQ saus.