Beef Tataki

Beef Tataki

Ontdek de kunst van kort geschroeide biefstuk, verrijkt met een delicate marinade. Met eenvoudige stappen creëer je dit Japanse culinaire meesterwerk in je eigen keuken.

Ingrediënten



Ponzu, ui en knoflook:

  • 3 dl lichte soja saus
  • 0,5 dl ponzu sap
  • 50 gram suiker
  • 20 gram vers geraspte gember
  • 1 stuks zoete ui (wit)
  • 1 bol knoflook
  • 1 bos lente ui
  • Arachide olie

Dresseren van het gerecht:

  • Affilla cress
  • Rock shives

Bereiding


  • 1. Maak het vlees goed schoon, verwijder aan beide kanten de vliezen en pezen.
  • 2. Snijd het vlees in lange repen van 2 cm x 2 cm dik. Wrijf het vlees in met iets peper, zout en olijfolie en schroei rondom dicht in op de rand van een uiterst hete barbecue, doe dit zo heet en zo snel mogelijk.
  • 3. Leg het vlees in een bak en laat dit gedurende 1 uur op een koele plaats marineren door er de ponzu op te gieten.

Ponzu, ui en knoflook:

  • 1. Meng de soja met het ponzu sap, de suiker, gember en een uiterst fijn gesnipperde zoete ui en meng dit zolang totdat de suiker is opgelost.
  • 2. Bewaar de dressing apart in een bak in de koeling tot verdere verwerking in het gerecht.
  • 3. Maak de knoflook geheel schoon en snijd uit iedere teen uiterst dunne plakjes op de truffelschaaf.
  • 4. Frituur de dunne plakjes knoflook in de wok met arachide olie in het midden van de barbecue op lage temperatuur tot goudbruine chips, laat de knoflookchips uitlekken op keukenpapier, bestrooi met iets zout en houd apart.
  • 5. Maak de lente uien schoon en verwijder iets van het groen, snijd deze nu in uiterst dunne plakjes en bewaar deze onder vochtig keukenpapier op een koele plaats.

Dresseren van het gerecht:

  • 1. Haal het vlees uit de marinade en dep droog, bewaar de marinade.
  • 2. Snijd het vlees in dunne plakjes (2 a 3 mm dik) en leg op elk bord in de lengte plusminus 10 plakjes strak tegen elkaar aan in een lange baan.
  • 3. Leg op elk plakje vlees iets van de uiterst fijn gesneden lente ui en hierop een chips van knoflook.
  • 4. Garneer met iets affilla cress en een aantal rock shives.
  • 5. Schep rijkelijk van de ponzu dressing met ui om het vlees heen.
  • 6. Deel uit aan je gasten en geniet van dit heerlijke gerecht met Zuid-Amerikaanse invloeden.