Entrecote met gorgonzola roomsaus
< 30 minuten
4 personen
Gemiddeld
Pan
Entrecote met gorgonzola roomsaus
Ingrediënten
Ingrediënten voor 4 personen:
4 entrecotes van circa 300 gram per stuk
30 ml olijfolie
60 gram boter
4 tenen knoflook, geplet
4 takjes rozemarijn of tijm
Zeezout naar smaak toevoegen
Versgemalen zwarte peper naar smaak toevoegen
Ingrediënten voor de roomsaus:
500 ml slagroom
90 gram verkruimelde gorgonzola kaas
30 gram fijngehakte peterselie
Versgemalen zwarte peper naar smaak toevoegen
Bereiding
Bereidingswijze steaks:
- Dep de steaks goed droog met keukenpapier
- Naar smaak zout en peper toevoegen
- Gebruik een koekenpan met een dikke bodem
- Plaats de koekenpan op het fornuis op halfhoog vuur totdat de koekenpan bloedheet is
- Voeg dan de olijfolie toe en draai een beetje met de pan zodat de bodem helemaal bedekt is met de olijfolie
- Leg de steaks in de koekenpan gedurende zo’n 30 seconden
- Daarna de steaks omdraaien. Gebruik een tang en geen vork.
- Zorg ervoor dat alle steaks aan alle zijden dicht geschroeid zijn tot een kerntemperatuur van zo’n 52-55°
- Als je de steak medium-rare wil dan ongeveer een minuut of 4-5 per kant bakken (is wel afhankelijk van de dikte van het vlees)
- Als de steaks bijna gaar zijn voeg dan de boter en de knoflook toe
- Gebruik de takjes rozemarijn of tijm om de steaks in te smeren met de gesmolten knoflookboter (geregeld herhalen)
- Haal daarna de steaks uit de pan en leg ze op een houten snijplank en laat de steaks zeker 2 minuten rusten
- Snij de steaks in plakken, snij goed op de draad.
Bereidingswijze roomsaus:
- Verwarm de slagroom op halfhoog vuur in een steelpannetje
- Zodra de slagroom begint te koken de gorgonzola toevoegen en blijven roeren met een garde totdat de kaas helemaal is gesmolten
- Laat de saus daarna ongeveer een minuut of 5 indikken, wel goed blijven roeren
- Dan steelpannetje van het vuur halen en naar smaak peper en de gehakte peterselie toevoegen even goed roeren met een pollepel
Serveren:
- Verwarm 4 borden
- Beetje saus uitsmeren op het bord en leg de steaks er bovenop
- Extra saus kan ernaast of op de steaks geschonken worden