Fazantenfilet met kruidige jus
                    
                    < 40 minuten                
                                        
                    
                    2 personen                
                    
                    
                    Gemiddeld                
                                        
                    
                    Pan                
                    
                            Sappige fazantenfilet met kruidige jus en huisgemaakte appelchutney, geserveerd met romige knolselderijpuree, geroosterde spruitjes en krokante peterselie
                            Ingrediënten
Voor de fazant:
- 1 fazantenfilet (met of zonder huid)
 - 3 tenen knoflook, gekneusd
 - 4 takjes tijm
 - 2 takjes rozemarijn
 - 1 laurierblad
 - 3 jeneverbessen, gekneusd
 - 1 el roomboter
 - 100 ml appelsap
 - Zout en versgemalen peper
 
Voor de knolselderijpuree:
- 300 g knolselderij, in blokjes
 - 200 g kruimige aardappel, in blokjes
 - 1 el roomboter
 - Scheutje melk of room
 - Zout en peper
 
Voor de appelchutney (voorraad)
- 2 stevige Elstar appels, in kleine blokjes
 - 2 sjalotten, fijngesnipperd
 - 2 el honing
 - 2 el appelazijn
 - 1 tl mosterdzaad (optioneel)
 - Snuf kaneel
 - Snuf zout
 - Klein scheutje water of appelsap
 
Voor de garnering
- 1 pruim, in partjes
 - Handje platte peterselie
 - Spruitjes
 - Olie om te frituren
 - Olijfolie, zout en peper
 
Bereiding
Zo bereid je dit recept!
Voor de appelchutney:
- 1. Verhit een beetje olie in een pan en fruit de sjalot.
 - 2. Voeg het mosterdzaad en kaneel toe en bak kort mee. Blus af met honing en appelazijn.
 - 3. Voeg de appel en een scheutje appelsap of water toe. Laat ca. 25 minuten zachtjes inkoken tot chutney.
 - 4. Laat afkoelen en bewaar wat je overhoudt in een potje.
 
Voor de knolselderijpuree:
- 1. Kook de knolselderij en aardappel samen gaar in gezouten water.
 - 2. Giet af, stamp fijn met boter en een scheutje melk of room. Breng op smaak met zout en peper.
 - 3. Voor een fijne structuur kun je de puree door een zeef duwen.
 
Voor de fazantenfilets:
- 1. Verhit roomboter in een koekenpan.
 - 2. Kruid de filet met zout en peper. Bak op de huidkant tot goudbruin.
 - 3. Voeg knoflook, tijm, rozemarijn, laurier en jeneverbessen toe aan de pan. Lepel tijdens het bakken de hete boter telkens over de filet om hem sappig te houden.
 - 4. Draai om en bak tot de gewenste gaarheid. Laat kort rusten onder folie.
 - 5. Voeg 100 ml appelsap toe aan de pan en roer los voor een lichte jus.
 
Voor de garnering:
- 1. Snijd de pruim in partjes.
 - 2. Pluk en was de peterselie.
 - 3. Frituur kort in een laagje olie tot knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
 - 4. Maak de spruitjes schoon, halveer ze en meng met olijfolie, zout en peper. Rooster in de oven of airfryer tot goudbruin en gaar.
 
Voor de opmaak:
- 1. Lepel of spuit een mooie toef knolselderijpuree op elk bord.
 - 2. Verdeel een paar lepeltjes appelchutney rondom.
 - 3. Snijd de fazant in dunne plakjes en leg op of naast de puree.
 - 4. Garneer met partjes, pruim, geroosterde spruitjes en gefrituurde peterselie.
 - 5. Lepel er als laatste wat van de jus omheen.
 
Tip:
De overgebleven appelchutney is heerlijk bij kaas, paté of gegrild varkensvlees.
Fazantenfilet bereiden op de BBQ
Wil je de fazantenfilet bereiden op de BBQ in plaats van in de pan? Kies dan voor een combinatie van direct en indirect grillen om het vlees sappig te houden en de huid krokant te krijgen.
Voorbereiding BBQ:
- 1. Steek de BBQ aan en richt in met een directe en een indirecte zone. Breng de temperatuur naar zo’n 160–170 °C. Laat het rooster goed voorverwarmen.
 - 2. Zet aan de indirecte kant een skillet op het rooster en laat deze ook warm worden.
 - 3. Leg de fazantenfilet kort aan de indirecte kant om op temperatuur te komen.
 
Bereiding:
- 1. Smelt een klontje roomboter in de skillet. Bak de fazantenfilet hierin aan, met de huidkant naar beneden.
 - 2. Voeg de knoflook, jeneverbessen, laurier, tijm en rozemarijn toe. Laat even meebakken tot de kruiden geuren.
 - 3. Lepel de jus af en toe over de fazantfilet om hem sappig te houden.
 
Afblussen & garen:
- 1. Blus af met 100 ml appelsap.
 - 2. Sluit het deksel van de BBQ en gaar de filet op de indirecte kant tot de gewenste gaarheid.
 - 3. Dek vervolgens af met aluminiumfolie en laat kort rusten.
 - 4. Snijd de filet pas aan bij het opmaken van het gerecht.