Gevulde Rack of Pork met pruimen en dadels

Het vullen van een Rack of pork lijkt een heel karwei. Met dit recept en deze werkwijze tovert u in een handomdraai een prachtige rack of pork tevoorschijn.

Gevulde Rack of Pork met pruimen en dadels

Bereidingstijd: 150 minuten

Ingredienten

Voor 5-6 personen

1 Rack of Pork van ca. 1,5-1,8 kg

Verse, zwarte peper

1 eetlepel rozemarijn, fijngehakt

1 eetlepel salie, fijngehakt

200 gram pitloze pruimen

60 gram pitloze dadels

60 ml extra-vierge olijfolie

3 theelepels ongezouten boten

2 grote uien in dunne plakken

2 theelepels verse gember, fijngehakt

½ kaneelstokje

1 steranijs

60 ml Maple Syrup of Ahorn siroop

500 ml Appelcider

Bereiding

Het vlees

1)     Het Rack of Pork moet gesneden worden om het later op te kunnen rollen. Dit is zeer gemakkelijk te doen met een scherp mes. U neem het Rack of Pork met de beentjes aan de rechterkant. Snij recht langs de beentjes naar beneden. Snij niet helemaal door, maar stop tot ongeveer 2 centimeter van het einde. Houdt aan de rechterkant ook een dikte aan van circa 2 centimeter.

2)     U kunt het Rack nu openslaan als een boek. U heeft rechts een plak van circa 2 centimeter dikte en links een dikkere plak. Deze dikkere plak snijdt u in de lengte in tot ongeveer 2 centimeter van het einde, zodat uiteindelijk 1 lange plak ontstaat met aan 1 kant beentjes.

3)      Sla het Rack of Pork open en wrijf voorzichtig de binnenkant in met een mengsel van peper, zout, ½ theelepel rozemarijn en een ½ theelepel salie.

4)      Snij de pruimen en dadels fijn en doe dit in een kom. Mix dit goed door elkaar.Strooi dit over de opengeslagen Rack of Pork en duw de pruimen en dadels in het vlees.

5)      Rol het Rack of Pork nu zo strak mogelijk op en bindt dit vast met rollade- of slagerstouw. Zorg dat de vulling goed  in het Rack zit.

6)      Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

7)      Doe de olijfolie in een grillpan en braad op hoog vuur de rollade rondom goudbruin in circa 5-7 minuten. Neem het Rack uit de pan en zet afgedekt weg.

8)      Zet het de pan op half vuur en doe de boter erbij. Als de boter is gesmolten doe u de gember, ui, steranijs en de kaneelstok erbij. Bak dit alles gedurende 10 minuten op half vuur en voeg dan de siroop al roerend toe. Blijf roeren tot er een mooie, gladde donker karamelkleurige substantie ontstaat.

9)      Voeg nu de appelcider toe en roer dit er goed doorheen. Schraap de resten op de bodem los met een houten lepel. Breng op smaak met peper en zout en laat het mengsel tot de helf inkoken. Verwijder dan het kaneelstokje en de steranijs.

10)   Plaats het Rack of Pork in een hoge ovenschaal en giet de helft van het mengsel erover. Plaats het Rack in de oven en gaar gedurende circa 1 uur en 20 minuten tot een kerntemperatuur van ongeveer 68 graden Celsius. Giet halverwege de baktijd de andere helft van het mengsel erover.

11)    Als het Rack klaar is plaats het op een andere schaal, doe er wat aluminumfolie overheen en laat nog 10 minuten rusten.

12)   Voor het serveren: Snij met een scherp mes het rack in plakken van circa 1,5 centimeter en schep met een lepel de saus over het vlees.