Porchetta: Italiaanse traditie

Porchetta: Italiaanse traditie

Porchetta – Italiaanse klassieker met krokant zwoerd

Porchetta (uitgesproken als “porketta”) is een traditionele Italiaanse lekkernij. Oorspronkelijk gemaakt van een speenvarken, maar tegenwoordig perfect te bereiden met een goed stuk varkensmiddel mét zwoerd. Het vlees wordt gevuld, opgerold en langzaam gegaard voor een sappig en smaakvol resultaat met een heerlijk knapperige buitenkant.

Ingrediënten


  • 1 stuk porchetta (zonder been)
  • 3 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 el venkelzaad (licht geroosterd en geplet)
  • 2 takjes rozemarijn (fijngehakt)
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: ui, rozijnen, kippenlevertjes
  • Zoutige rub voor de buitenkant
  • Slagerstouw

Bereiding

Zo bereid je het!


  • Laat het vlees minstens één nacht onafgedekt in de koelkast drogen voor een krokant zwoerd.
  • Fruit de knoflook, venkel en eventuele extra ingrediënten (zoals ui of kippenlevertjes) aan in een koekenpan. Voeg de rozemarijn pas later toe.
  • Snijd het vlees open tot een rechthoekig vlak en verdeel de vulling gelijkmatig over de binnenkant.
  • Rol het vlees stevig op, bind het op met slagerstouw en wrijf de buitenkant in met een zoutige rub.
  • Verwarm de barbecue of oven voor. Begin met een hoge temperatuur om het zwoerd krokant te krijgen (ca. 230°C).
  • Verlaag de temperatuur naar 130°C en gaar het vlees tot een kerntemperatuur van 65°C. Dit duurt ongeveer 4 uur.
  • Laat het vlees minimaal 15 minuten rusten voor het aansnijden.