Wat is een Boston Butt?

Wat is een Boston Butt?

Wat is een Boston Butt?

Boston Butt: de klassieker voor pulled pork

De naam Boston Butt duikt steeds vaker op bij barbecueliefhebbers. Het gaat om een specifieke snit van de varkensschouder, ideaal voor het bereiden van pulled pork. De herkomst van de naam ligt in de regio Boston, waar men vroeger een halve varkensschouder precies passend in een houten vaatje transporteerde. Het woord “butt” betekent in dit geval vaatje en heeft dus niets te maken met de achterkant van het varken.

Favoriet onder barbecueërs

De Boston Butt groeide uit tot favoriet bij pulled-porkliefhebbers en wedstrijdbarbecueërs. Dit komt mede door een bijzonder spiertje in dit stuk, de zogeheten money muscle, waarmee vaak hoge scores op wedstrijden worden behaald.

Beef&Steak als pionier in Europa

In 2012 introduceerde Beef&Steak als eerste slagerij in Europa deze snijwijze. De eerste twintig Boston Butts werden gesponsord aan deelnemers van de eerste editie van de KCBS-wedstrijd Tony Stone Low & Slow BBQ Competition. Inmiddels is de Boston Butt breed bekend en verkrijgbaar in heel Europa.

Boston Butt en Picnic

De Boston Butt is het bovenste deel van de varkensschouder. Het onderliggende deel heet de Picnic, eveneens zeer geschikt voor pulled pork. Omdat een Boston Butt vrij zwaar kan zijn, wordt deze soms gehalveerd verkocht als ‘halve Boston Butt’.