
Geroosterd Speenvarken op z'n Duits
> 3 uren
6 personen
Moeilijk
Oven

Een speenvarken in zijn geheel is een ware eye-catcher op ieder feestje.
Ingrediënten
- Een Hollands speenvarken van ongeveer 8 kg
- 450 gram zeezout
- Zwarte peper versgemalen
- 45 gram venkelzaad
- 45 gram verse marjoraan
- 4 middelgrote uien en in 4-en gesneden
- 3 hele knoflook, teentjes geschild
- 2 middelgrote appels gehalveerd
- 1 citroen gehalveerd
- 1 bos verse tijm
- 250 tot 450 ml olijfolie
- ½ liter witte wijn of water
Bereiding
- 1. Verwarm de oven voor op 220°.
- 2. Was het varken van binnen en van buiten met keukenpapier.
- 3. Gebruik een grote braadslede, waar het varken helemaal in past (de hoogte van de zijkanten moet minimaal 5 cm hoog zijn).
- 4. Wrijf de holte van het varken in met 225 gram zeezout, wat peper, 22 gram venkelzaad en marjoraan.
- 5. Voeg de uien, knoflook, appels, citroen en de tijm toe, je kunt het eventueel dichtnaaien maar is niet noodzakelijk.
- 6. Mix de overgebleven venkelzaad, marjoraan, zout, peper, en de olijfolie door elkaar en smeer de gehele buitenkant van het varken er mee in.
- 7. Giet de wijn of water over je handen en was de overige ingrediënten van je af, wel boven het varken doen zodat het vocht in de braadslede terecht komt.
- 8. Bedek de oren met aluminiumfolie.
- 9. Braad het een kwartier in de oven op 220°.
- 10. Breng de oven temperatuur daarna terug naar 160° en bak het varken 3½ tot 4 uur in de oven.
- 11. Elk uur het varken omdraaien om een gelijke gaarheid te krijgen.
- 12. Haal het varken uit de oven, bedek het varken met aluminiumfolie en laat het 10-15 minuten rusten voor het aan te snijden.