In appel gepekelde (Smoked) Kalkoen
> 3 uren
6 personen
Moeilijk
BBQ
Laat je verrassen door de onweerstaanbare smaken van ons recept voor in appel-gepekelde Smoked Kalkoen. Ervaar de perfecte balans tussen mals kalkoenvlees, verfijnd met een appel-infusie en een subtiele rooksmaak. Volg de eenvoudige stappen om dit heerlijke gerecht te bereiden en geniet van een unieke smaakbeleving.
Ingrediënten
De pekel:
- 2 liter appelsap
- 500 gram bruine suiker
- 200 gram zeezout
- 3 liter koud water
- 3 sinaasappels, in vieren gesneden
- 100 gram verse gember, ongeschilde en in dunne plakjes
- 15 hele kruidnagels
- 6 laurierblaadjes
- 6 grote tenen knoflook, gepeld en geplet
- 2-3 kleine stukjes appelhout of een handje appel houtsnippers
Bereiding
- 1. Combineer de appelsap, bruine suiker en zout in een grote pan. Breng aan de kook op hoog vuur. Zorg dat alles is opgelost. Laat een minuut doorkoken en haal van het vuur. Laat het mengsel op kamertemperatuur komen en zet in de koelkast.
- 2. Giet de pekel met de overige ingrediënten in een grote tot zeer grote bak of schaal. Knijp de sinaasappel eerst even fijn, zodat de sappen eruit komen en in de pekel komen. Zet de kalkoen in de pekel, borst naar beneden en laat gedurende 24 uur in de koelkast staan.
- 3. Haal de kalkoen uit de pekel en dep deze droog met keukenpapier. Leg de kalkoen op een rooster met een lekbak eronder en laat een nacht drogen in de koelkast. Deze stap geeft een knapperig vel als resultaat, maar kan overgeslagen worden.
- 4. Haal de kalkoen uit de koelkast, vouw de vleugels onder het lichaam en bind de benen bij elkaar. Laat de kalkoen op kamertemperatuur, terwijl je de BBQ of smoker voorbereid.
- 5. Zorg voor een temperatuur van 180 graden Celsius in de BBQ/Smoker. Voeg de stukjes appelhout toe en als dit begint te roken plaats je de kalkoen in de BBQ. Rook tot kerntemperatuur van 72°C in het dikste deel van de borst. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 uur.
- 6. Haal de kalkoen van de BBQ en laat 20-30 minuten afgedekt rusten. Je kunt deze daarna serveren.